2021 45. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2021 14:33
Beyaz Diş öyle bir yerde duruyor ki benim için, incelememde ne kadar övgü dolu cümle kullanırsam kullanayım yine de bu kitabı layık olduğu şekilde anlatamayacakmışım gibi hissediyorum. Jack London'ı isim olarak hep romanlarıyla tanırdım. İlk okuduğum kitabıyla, yani Uçurum İnsanları'yla beraber Jack London'ın romanlarında şahit olduğumuzdan tamamen farklı bir yönünü, gazeteci kimliğini tanıma fırsatı bulmuştum. Uçurum İnsanları, romanlarıyla tanışmadan önce Jack London'ın kişiliğine, dünyaya bakış açısına dair genel bir fikir edinmem açısından güzel bir başlangıç oldu. Sonrasında romanlarıyla tanıştım ve daha okuduğum ilk romanıyla kişiliğine duyduğum saygının yanına, kalemine duyduğum büyük bir hayranlık da eklenmiş oldu. Öyle düşünüyorum ki, aslında Beyaz Diş'te de Jack London'ın gazeteciliğinin getirdiklerine şahit oluyoruz. Şüphesiz ki vahşi doğayı, oranın bir parçası olan hayvanların, kurtların duygularını, düşüncelerini bu derece başarılı bir şekilde aktarmak, bizlerden tamamen farklı bir türe karşı bu kadar yüksek seviyede bir empati kurabilmek için, tam da iyi bir gazeteciden bekleneceği gibi oldukça gelişmiş bir gözlem yeteneğine sahip olmak gerekir. Jack London bunu o kadar başarılı bir şekilde yapıyor ki, bu kitabı okumasak belki de hayatımız boyunca hiç yaşayamayacağımız türden bir deneyim yaşatıyor bizlere: Bir insan olarak sahip olduğumuz vicdanı, prensipleri, doğruları-yanlışları tamamen bir kenara bırakıp, kendi türümüze, nesnelere, iklimlere, en kısa tabiriyle bütün dünyaya bir kurdun gözleriyle bakıyor, onun içgüdüleriyle hissediyor, onun duygularıyla değerlendiriyoruz. Bu benim için o kadar eşsiz bir deneyimdi ki, kitabı bitirdiğimde kendime kendime "Bu kitabı Jack London'dan başkası yazamazdı" diye düşünmeden edemedim. Değinmeden geçersem haksızlık yapmış gibi hissedeceğim; Beyaz Diş'i okuyup benimle benzer duyguları paylaştıysanız London'ın bir başka şaheseri olan "Adem'den Önce"yi de mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Roman
Beyaz DişJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202095,7bin okunma