2022 2. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2022 02:17
Suç ve Ceza Fyodor Dostoyevski Kütüphanemde uzun zamandır okunmayı bekleyen kitabımı bu tatile sığdırdım ve bitirdim sonunda. Ama neden bu kadar geç kaldım okumaya, Raskolnikov ile tanışmaya, hâlâ kızıyorum kendime. Kitap o kadar akıcıydı ki özellikle Raskolnikov'un konuşma bölümleri akıp gidiyor. Erteleyen, amaan sonra okurum yani kalınlığı gözünü korkutan varsa sakın ertelemesin en kısa sürede okumaya başlasın. Pişman olmayacaksınız inanın. ........... Kitapta başkarakterimiz Raskolnikov ve onun asla kendini suçlu olarak görmediği, vicdanında yer etmeyen (sanki o cinayeti işlemesi bir zorunlulukmuş gibi) işlediği bir hatta bir değil iki cinayet vardır. Bir hukuk fakültesinde öğrenim gören, adaleti sağlayacak birinin cinayet işlemesi size de tuhaf geliyor değil mi? İşlediği cinayet daha doğrusu öldürmek istediği kişi ise bir ayağı çukurda olan tefeci yaşlı bir kadındır. Kendisi gibi birçok kişi eşyalarını rehin vererek yararlandığı bu kadını ortadan kaldırması aslında oldukça gereksiz bir cinayet ve dünyada adaleti sağlayacak hukuk fakültesi öğrencisi için anlamsızdır. Raskolnikov'un bu cinayeti neden işlediği konusu onun insanları iki gruba ayırması (sıradan insanlar; otoriteye uyan ve olağanüstü insanlar; kuraltanımazlar mesela örnek olarak Newton ve Napolyon verilmiş) ve kendisinin Napolyon'a olan düşkünlüğü yani olağanüstü insan olabileceği görüşüdür. Ve onda farkettiğim duygular ise cinayeti işleyene kadar ve sonrasında yalnızca ve daima insanlara karşı öfke, ego, kendini üstün insan olarak görme, ani karar ve ruh hali değişmeleri ve sabırsızlık hakimdi. Tabiki de onu Sonya'ya olan aşkını farketmesi ve sonrasında yenilenerek, yeniden bir hayata başlamasını ve iyileşmesini sağlayacak olan "AŞK" duygusu olacaktır. Cinayetin anlamsız olduğunu söylemiştim, bu cinayeti ise bir baltayla gerçekleştiriyor ve o an çaldığı mücevherleri ve paraları bir yere gömerek onlara hiç dokunmuyor. Bu nedenler ise cinayeti daha da anlamsız ve saçma hale getiriyor. Bir insan hırsızlık için cinayeti işlemeye karar veriyor ama hiçbirine dokunmuyor, neden? Bence kin yüzünden, çünkü tefeci kadını da olağanüstü insan olarak görüp onu ortadan kaldırmak 'baltalamak' istemiş, onu güçlü ve zengin bir insan profili olarak görmüş olabilir. Özellikle balta ile cinayeti işlemeye karar vermesinin sebebinin bu şekilde olacağını düşünüyorum. Kitapta geçen diğer karakterleri, onların hayatlarını, Raskolnikov ile olan bağlarını ve onun insanlara karşı olan davranışlarını sizinde okuyup yorumlamanızı, Dostoyevski'nin yazmış olduğu bu mükemmel eseri geciktirmeden okumanızı öneririm. İyi okumalar dilerim...
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,5bin okunma
1 +1'leme
Kadını tefecilik yaptığı icin öldürüyor.Kendince adaleti sağlıyor kötü birini ortadan kaldırarak
Hatice Öztürk
Evet dediğiniz gibi kendince sağlamaya çalışıyor adaleti. Bu dünyada herkes kendi! adaletini sağlamak için öldürmemeli insanları. Suç ve Ceza Fyodor Dostoyevski
Hatice Öztürk zaten Raskolnikov da bunu anlıyor ve o derin pişmanlığı yaşamaya başlıyor.