···Okunma: 28 Şubat 2021 07:11 Bu kitabı incelemeye başlamadan önce yazarı hakkında konuşmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Yazarımızın adı Madeline Miller. Ben, Kirke yazarla tanıştığım ilk kitabı zaten yazarımızın iki kitabı bulunmaktadır, diğer kitabı "Akhilleus'un Şarkısı" isimli ilk çıkardığı kitaptır. Fantastik roman türünde eserler veren yazarımız Yunan Mitolojisine olan ilgisi ve araştırmalarını bu iki kitapla ödüllendirmiş ve bize de bu okuma zevki yüksek kitapları kazandırmıştır. Yazarımız bu kitapları ile hem ünlenmiş hem de birçok ödül almıştır.
Yazarımızın Ben, Kirke isimli kitabına gelecek olursak eğer bir 'nympha' olarak dünyaya gelen Perseis ve Helios'un kızları olan Kirke'nin hayatını anlatıyor. Kirke hayatı boyunca zorluluklara ve sevgisizliğe maruz kalmış ama bunlara rağmen hiç yılmadan kendine ait bir dünya yaratmasını ve sevgiyi aramasını görüyoruz. Bunları yaparken hangi yollardan geçtiğini okuyoruz. Belki de izliyoruz denebilir çünkü anlatımını kuvvetli bulduğum bu kitapta betimlemeler harikulade yapılmıştır ve o serüvenlerin kafanızda canlanmaması için hiç bir neden bulunmamaktır.
Çok güçlü bir kadın profili çizen Kirke'nin günümüzde özellikle kadın-erkek ayrımının, kadın cinayetlerinin arttığı ülkemizde ve dünya da fazlasıyla örnek alınacak kısımları olduğunu düşünüyorum. İşe yaramaz diye nitelendirilen beğenilmeyen ve diğer nymphalar gibi hünerleri olmayan bu zavallı kahramanımızın nasıl direndiğini kendi dünyasını tüm engellere rağmen nasıl kurduğunu görüyoruz.
Kötü olarak nitelendirilen bazı şeylerin her zaman kötü şeylerden doğmadığını bazen aşktan, sevgiden vb. güzel birçok duygudan doğabileceğini bize gösteren bir kitap.
Beğenmediğimiz sevmediğimiz bizi mutlu etmeyen kendi dünyalarımızı cesurca değiştirmemiz gerektiğini ve bu yolda bizi hiç bir şeyin yıldırmaması gerektiğini anlatan bir roman.
Kitaba 10 üzerinden 8 puan veriyorum. Anlatımın ve betimlerini çok beğendim özellikle mitolojiye ilgi duyan birisi olarak zevkle okudum. Sonunun gelmesini istemediğim bir kitaptı fakat bazı bölümler de olaylar çabuk geçiştirilmiş eksik kalmış gibi hissettim o yüzden sekiz puan verdim.
Okumayı düşünenleri pişman etmeyecek bir kitap olduğunu da belirtmek isterim hepinize iyi okumalar dilerim.