Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

93 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Okuduğum en ilginç anlatılardan biriydi. Anormal görülen intihar durumunun aslında duygu durumunda ne kadar normal olduğunu bahseden makale ve makaleye yapılan güçlü yorumları yer alıyor içeriği.
Karl Marx
Karl Marx
‘ın metinleri kitabın 1/3 ‘i kadar bile etmiyor. Geri kalan kısmı da bu 1/3 ‘lik bölümün değerlendirildiği metinlerle kaplı. Anlatıda 4 ayrı olay bahsedilir ve hepsinin sonu intiharla noktalanır. Bu intihar sebeplerinin hepsi de toplumu işaret eder olması gerektiği gibi. Bu bahsedilen vakalardan 3’ü kadınların intiharını ele alır, yani her anlamda yetmeye çalışan fakat toplumda görülmeyen cinsiyetten. Marx'ın intihar üzerine olan çalışması, bir Fransız polis memurunun ölümünden sonra yayınlanmış yazılarının Marx tarafından yapılmış Almanca çevrisine dayanır. Bu, Karl Marx gibi genç bir devrimci için, olağandışı bir ilgi gi­bi görünebilir, Peuc­het'nun gerçek intiharlar üzerine olan yazılarından seçtiği pasajları yayına hazırlar, giriş yazısı yazar ve daha geniş bir Avrupalı okur kitlesine ulaşsın diye basılması için Fransızca'dan Almanca'ya çevirir. Kitap belli bir süre satışta kalmış, cüzi rakamlarla satışı yapılmış fakat şu anda hiçbir yerde yok, muhtemelen satıştan kaldırıldı çünkü 2006 yayınlı bir kitap ve satışı yalnızca ikinci el olarak kişiden alımla gerçekleşiyor. Sosyoloji derslerinin
Karl Marx
Karl Marx
‘ı yer alan konusunun müfredattan kaldırılmasıyla da ne kadar karşı konulan bir düşünür olduğu bariz belli edilmiş. Düşüncelerinin insanlara farklı bir bakış açısı sunmasıyla ve başkaldırı niteliğinde olmasıyla engellenmeye çalışılmış denebilir.. Zaten hep böyle değil midir ? Bir başkaldırı sesi yükselir ve ardında topluluk oluşur oluşmaz karşıt grup tarafından korkuyla üstü kapatılır. Örneğin bunu kitabın bir bölümüyle açıklamak gerekirse : • Kapitalizm söylemsel olarak toplumsal eşitliği, demokrasiyi savunsa da toplumsal özgürlük top­lumun kendi eyleminin ürünü olmalıdır. Ezilenler için, özellikle de kadınlar için kurtuluş olarak görülen intihar bireysel bir kaçış -ya da kurtuluş- olarak yorumlanabilir. Toplumsal yapının, bu bağlamda özellikle feodal ilişkilerin sürdüğü kırsal alanın baskıcı yapısının ya da varoşlar­ da yaşayan sınıfların kırsal kesimle kent arasına sıkışmış parçalanmış yan-feodal yapısının, özgürleşmesine izin vermediği ve izole edilmiş yaşamı nedeniyle toplumsal bağlamda kendisini ifade edemeyen ve sorunlarını payla­şamayan genç kadınlar, toplumsallaşamadıkları için toplu­ma karşı direniş biçimleri geliştiremezler. Toplumsal öz­gürleşme aynı sorunu paylaşanların örgütlenmesi ile olası olduğu için yalnızlaştırılan, toplumsal yaşamdan koparı­lan bireyler direniş biçimi olarak kendilerini yok etmeyi seçerler. Gerçekte ise toplumsal anlamda ezilenlerin, bu bağlamda kadınların, özgürleşmesi intiharlarla değil, top­lumsal yaşamın her alanında bilinçli bir özgürleşme hede­fine sahip düşlerin ve düşüncelerin yaşama geçirilmesiyle olanaklı olacaktır. Bunun gerçekleşmesi için ise toplumsal yaşamın yeniden biçimlendirilmesi gerekir, ezilen sınıfla­rın kendilerini ifade etmeyi öğrenmeleri ve gerçekliklerini dönüştürmek için bilinçli bir mücadeleye atılmaları zorun­ludur. Ezilenlerin özgürleşmesi kendi emeklerinin ürünü olacaktır, yardımsever insanların bağışı değil. Bu anlamıy­la toplumsal yapıda yaşanan sorunlardan kaynaklanan in­tiharların engellenmesi özgürleşme amacı taşıyan toplum­sal örgütlenmenin toplumun her kesimine, özellikle de ezi­lenler arasında, yayılması ve özgürleşmenin önündeki en­gellerin kaldırılması ile sağlanacaktır. Eşitliğin ve özgürlüğün yaşanması için verilen mücadele öznenin kendisini gerçekten ürettiği yer olacaktır, özne kendisini parçalayan dünyaya karşı durabilecek gücü bu süreçte üretebilecek ve farklı direniş biçimleri geliştirerek, intihar dışında bir iletişim biçimini kullanacaktır…
Karl Marx
Karl Marx
için, gerçek insan özgürleşmesine yalnızca, insanları acı çekmek zorunda bırakan maddi koşullar ortadan kaldırıldığında ulaşılabilir. Ki haklıdır da.. Çok çarpıcı olan ve beni derinden etkileyen bir cümleyi sizlerle de paylaşmak istiyorum : • Eğer dindar iseler, daha iyi bir dünyayı sabırsızlıkla beklerler ama eğer hiçbir şeye inanmıyorlarsa, 𝐡𝐢𝐜̧𝐥𝐢𝐠̆𝐢𝐧 sakinliğini ararlar..
İntihar Üzerine
İntihar ÜzerineKarl Marx · Yeni Hayat Kütüphanesi · 2006321 okunma
·
847 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.