İntihar Üzerine

Yeni Hayat Kütüphanesi

İNTİHAR, TOPLUMDAN KAÇIŞTIR!
·93 syf.·
2020 61. kitabı
"Bu nasıl bir toplum, insan milyonların ortasında en derin yalnızlığı yaşıyor, hiç kimse farkına varmadan dayanılmaz kendini öldürme arzusuyla kahrolabiliyor?" #83362711 "Bu toplum, toplum değildir....Vahşi hayvanların yaşadığı bir çöldür." (Rousseau) Polis müdürü olan Jacques Peuchet'in intihar ile ilgili yazılarını not alan Karl Marx, çok güzel, kapsamlı konulara değiniyor. Kapitalizmin ekonomi üzerindeki etkisinin, Britanya'nın Hindistan üzerindeki baskısının, Çin'in feodal/kırsal kesimlerinde kadınların işe yaramaz olarak görülmelerinin ve daha nice olayların intiharı etkilemekte olduğu belirtiliyor. Marx; intiharı bireysel değil, toplumsal olarak algılamamız gerektiğini söyler. Aynı zamanda intihar vakaları sadece yoksullar arasında görülmez. Zengin, ünlü olup yaşamına son verenleri de duyduk. Yer yer Barış Çoban'ın da ülkemiz hakkında bazı konulara değinmesi çok başarılı. Soruyorum size hangimiz Batman'da kadın intiharlarının daha sık görüldüğünü biliyorduk? #83397268 Bu alıntıda verilen istatistiklere göre Batman'da kadın intiharları çok fazladır. Ama unuttuğumuz bir kısım var. Bunlar sadece duyulanlar. Peki ya diğerleri? Kitapta intihar eden kadının bir gün sonra, gazetelerde, ayağının kayıp düştüğünü söylemek ne kadar doğru? Yaz aylarında intihar oranları daha sık görülürmüş. Bunun nedeni de iklim teorisi olabilir. Sıcak havalar insanı daha agresif yapar ki bu da insanı kendini öldürme yollarına sürükleyebilir. Açıkçası bana mantıklı geliyor. Dışarıda o boğucu güneşin altında bunalıyorsun eve gelince ıpıslaksın. E haliyle agresif de olursun. Araştırmalara göre intihar edenlerin genel olarak yaş ortalamaları 22 ile 28 arasındadır. Yöntemleri de şu
2007 1. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2007 19:00
Karl Marx, Kralı anlatmaya gerek yok; zaten az çok herkes bilir. Kral “İntihar Üzerine” adlı bu az bilinen kitabında, “intihar” üzerine görüşlerini açıklamakla birlikte, Fransız Polis Şefi Jacques Peuchet’in Paris’teki intiharlar üzerine düzenlediği raporlar üzerinden de tahlillerini ortaya koymuş. Kral, son derece yerinde tespitler yapıyor. Sosyolojik yönü ağır bir kitap. Okunmasının yararlı olabileceği kanaatindeyim. Felsefe okuyun, Felsefe ile kalın...
Felsefe
·93 syf.·
2022 239. kitabı
İntihar Üzerine Karl Marx Kitap Karl Marx 'ın intihar üzerine yazdığı uzun bir sosyolojik denemenin tercümesi ve bu yazı üzerine yerli ve yabancı yazarların değerlendirme yazılarından oluşuyor. Ayrıca kitabın sonunda ki yazılardan intihar olgusuna sosyolojik ve biraz da psikolojik açıdan yaklaşarak intihar olayını derinlemesine inceleyip, Türk yazarların yazdığı yazılarda da Türkiye'de ki intihar vakaları da mercek altına alınıp, incelenmiş. İntihar konusu özelinde güzel bir sosyolojik ve psikolojik değerlendirmeler bulunan kısa bir kitaptı. Bu konuya ilgisi olanlar veya fikir sahibi olmak isteyenler için okunabilir bir kitap. İntihar olayına ve intihar eden insanlara dair farklı neden ve bakış açıları sunuyor kitap... Bana göre kitabın içerisinde intihar hakkında çarpıcı değerlendirmeler vardı...
İntihar
İntihar ÜzerineKarl Marx · Yeni Hayat Kütüphanesi · 2006423 okunma
intihar Tanrı'nın iradesine karşı bir protestodur.
Puan vermedi·93 syf.·
2021 85. kitabı
İntihar en etkili kaçıştır. Bazen baskıcı toplumdan bazen ataerkil yapının hakaretlerinden, yoksulluktan, işsizlikten, yüz kızartıcı suçlardan ve bazen de geri dönüşü olmayan hatalardan Polis kayıtlarında yer alan ve çevirisini yaptığı intiharlardan dördünün yer aldığı bir kitaptır. İntiharın bireysel değil toplumsal oluşuna dikkat çeker. Ve İNTİHAR ÖZGÜRLÜKTÜR!..
2019 2. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2019 23:49
Kitaba kayıtlı pdf’lere bakarken rastladım, akşam üstüne kadar böyle bir kitabın varlığından bile haberim yoktu, Karl Marx ve intihar sözcüklerini yan yana görünce de epey şaşırıp bir bakayım diye başladım. Paris’te intiharlar üzerine çalışma yapan bir polis memurunun Peuchet’in ölümünden sonra vakalarla alakalı yayınlanan araştırmalarından çok etkilenen Marx, okuduklarını Almancaya çevirir ve etkilendiği dört intihar vakasından oluşturduğu bir makale kaleme alır. Bu kitap o makaleyi ve akabinde bu makaleyle alakalı yazılmış yazıların bir derlemesi. Marx makalesinde bireylerin intiharlarının sebebinin burjuvazi toplumlar olduğunu, intiharların bireysel değil toplumsal olduğunu yazıyor. Bir kadını intihara sürükleyen sebeplerin en başında erkeğin kadın üzerinde mutlak iktidar sağlayabilmek için, sahip olduğu herhangi bir şey gibi mülkiyet hakkı görüyor olması diyor. Toplum baskısı, kürtaj hakkının kaldırılması, özgürlüklerin yasal sınırlara dayandırılması da intiharın belli başlı sebepleri arasında yer alıyor diyor. İntiharın temel sebebini topluma dayandırıyor. #38411583 İntihar bir sonuçtur ve nedenleri de yaşadığımız dünyada gizlidir. Toplumun bireye bakışı, yaşadığımız çevre, kapitalizmin üzerimize yıktığı yükler, intihara giden yolda kaldırım taşlarıdır. Kapitalizm insanı tutsak eder ve bu esaret çoğu zaman bastırılmışlıktan kaynaklı bir patlamayla son bulur. Fakat sınıfsal bağlamda bakıldığında intihar sadece ezilen sınıfın değil toplumun bütün sınıflarının sorunudur. Marx makalesinde ağırlıklı olarak toplumun kadına bakışını, kadın intiharları üzerinden kaleme almış. Başarılı bir makale. Bir kaç saatinizi ayırarak bitirebilirsiniz. Okumak isteyenler için pdf linki bırakıyorum. yadi.sk/i/ifypycYZ5vCuUw
Sessiz Bir İsyan Olarak İntihar:
2026 24. kitabı
Okunma: 28 Mart 2026 18:59
Karl Marx’ın 1846 yılında yayımlanan İntihar Üzerine adlı metni, bence onun devasa ekonomi-politik eserlerinin gölgesinde kalmış, hacimce küçük ancak içerdiği varoluşsal ve sosyolojik dehşet bakımından olağanüstü sarsıcı bir çalışmadır. Kitap, Marx'ın bütünüyle kendi sıfırdan yazdığı bir tez değil; eski bir Fransız polis arşivcisi olan Jacques Peuchet’nin anılarından özenle seçtiği, çevirdiği ve kendi felsefi-politik süzgecinden geçirerek yeniden kurguladığı intihar vakalarının çözümlemesi niteliğinde. Kitabın en şiddetli hedefi, dönemin yüceltilen kutsal burjuva ailesidir. Marx, polis arşivlerinden çıkardığı trajik hikayelerle, ailenin aslında sevgi dolu bir sığınak değil; mülkiyet ilişkilerinin ve psikolojik şiddetin en acımasızca uygulandığı bir hapishane olduğunu kanıtlamaya çalışmış. Babanın çocukları, kocanın karısı üzerindeki mutlak iktidarı, aileyi devletin mikro bir diktatörlüğüne dönüştürüyor. İntihar edenler, çoğu zaman yoksulluktan değil, bu saygın duvarlar ardındaki tiranlıktan, riyakarlıktan ve boğucu ahlaki baskıdan kaçmak için ölümü seçenlerden oluşuyor, tıpkı günümüzdeki gibi. Kitapta yer alan vakaların ezici çoğunluğu kadınlara ait. Marx, kadınların intiharını, ataerkil mülkiyet düzeninin en ağır bedeli olarak resmetmiş. Ailesinin namus baskısından korkarak kendini sulara bırakan hamile genç kız, kocasının sadistik kıskançlıklarından ve şiddetinden kurtulmak için canına kıyan eş... Marx bu kadınların ölümlerini basit birer bunalım vakası olarak görmüyor, aksine bu ölümler, kadını bir eşya, bir mülk, bir namus nesnesi olarak gören burjuva ahlakının işlediği yapısal cinayetlerdir. Kadınlar, yaşarken sahip olamadıkları özgürlüğü ve kendi bedenleri üzerindeki tek söz hakkını, ironik ve trajik bir biçimde ancak kendi ölümlerine karar vererek
2021 95. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2021 20:07
Eser,polis müdürü Peuchet ‘in intihar vakalarıyla yakından ilgilenmesiyle,bu vakaların daha çok hangi durumlardan kaynaklandığını tespit etmek için aldığı notların tekrar Marx tarafından,kendi yorumunu da katarak derlemesinden oluşturulmuş. İntihara dair her şeyi bulmak mümkün eserde;en çok nasıl intihar edilmiş,hangi aletlerle,ne şekilde,en çok hangi cinsiyet,daha çok hangi saat aralığında…Bunların hepsinin cevabını bulacaksınız.Bu konuyla alakalı geniş bir istatistiğe yer verilmiş.Çin,Hindistan ve İngiltere’deki intihar olayları geniş çaplı incelenmiş.Bizim ülkemizdeki istatistiki bilgileri de Barış Çoban paylaşıyor,okurla.Bu bilgileri okurken,ülkemizde intihar vakalarının en çok kadınlar tarafından ve Batman’da gerçekleşiyor olması beni hem şaşırttı hem çok üzdü açıkçası.Tahmin ettiğiniz üzere,intihar vakalarının çoğu, açlık,gelir dağılımındaki adaletsizlik,ataerkil toplum yapısının baskısı,feodal aile yapısı,özellikle ergenlik döneminde bireyin kendini ifade edememesinden kaynaklanıyor. En çok intihar vakalarının görüldüğü kesim;tabii ki sosyo-ekonomik açıdan düşük seviyeli,okuma oranı az,akedemik anlamda bir gelişimi olmayan taşra diyebileceğimiz toplumlar.Ancak ilginç şekilde şunu vurgulanabiliriz:İntihar,sadece proleterlerin sorunu değil burjuvanın da sorunu.Ancak kitabı bitirdikten sonra daha da derin bir kanaate vardım:İntihar esasen bireysel bir sorun değil,toplumsal bir sorun. Kitabın çoğu yerinde aklınıza caaanım ülkemde yaşananlar gelecek maalesef. İlgilenenlere keyifli okumalar diliyorum.
İntihar ÜzerineKarl Marx · Yeni Hayat Kütüphanesi · 2006423 okunma
O sadece bir suçlu mu gerçekten?
2025 50. kitabı
İntiharı göze alan insanı susmayı kaçış olarak görmüş ya da zayıf biri olarak nitelendirerek kendi sorumluluğumuz dışına itiyoruz hep yaptığımız gibi. Ancak unuttuğumuz bir şey var: O bizim yüzümüzden susarak çığlıklarını duyurmaya çalıştı çünkü biz onu hiç dinlemedik. İntihar kimine göre bir başkaldırı kimine göre bir iletişim şekli bazısına göreyse yalnızca bir kabulleniş. Siz nasıl görüyorsunuz bilmiyorum ama benim dikkatimi çeken konu bunlar değil. Bizim suskunluğumuz. Bazılarımız yakınlarıysa üzülüyor bir süre, eğer tanımadığımız biriyse korkaklık yaptığını düşünerek göz ardı etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Hatta bazılarımız daha da ileriye giderek günlerce konuşacak konusu haline getiriyor. Hukuk kurallarının korunması en temel hakkı yaşama hakkıyken insanların kendi hayatına son vermesi için el ele savaşıyoruz. Marx çalışmasında intiharın sadece kişiyi değil toplumu bağlayan bir sorun olduğunu 4 örnek üzerinde incelemiş çalışmasında. Yaptığı detayli açıklamalarla hem etkileyici hem de farklı bakış acılarına zemin hazırlayacak bir eser olmuş. Sizin intihar üzerine düşünceleriniz neler bilmiyorum ama denemeye değecek bir çalışma olduğuna inanıyorum. Keyifli okumalar dilerim:))
2018 20. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2018 10:37
Karl marx tarafından çevirisi yapılan ve Fransız bir polis şefinin dört intihar kaydını ele aldığı kısa bir yapıt, intiharın bireysel değil toplumsal bir olgu olarak ele alınan eser marx'ın çeviri metni üzerine yazılan bir kaç makale, son iki kısmı Türkiye'deki kürt halkı arasındaki intihar olayları ile Şehitlik olgusu irdelenmiştir.
2018 151. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2018 01:15
Marx İntihar Üzerine küçük harika bir kitaptır. Bu kitap, Marx' ın az bilinen, 1846 tarihli intihar üzerine olan metninin yeni bir çevirisini içermekte. Marx'ın metni, kısmen kendi sözcüklerinden ve kısmen deFransız polis mü­dürü Jacques Peuchet'nun Paris'teki intiharları, daha çok da kadın intiharlarını anlattığı raporların (Marx tarafından] oldukça yorum katılarak yapılmış olan çevirisinden oluşur ... Charles Herr

Karl MarxYazar · 107 kitap
19. yüzyılda yaşamış filozof, politik ekonomist ve devrimci. Komünizmin kuramsal kurucusudur. Birçok politik ve sosyal konuda fikri olmakla beraber, en çok Komünist Manifesto'nun (1848) giriş cümlesinde özetlediği tarih analiziyle tanınır: "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir." Marx, bütün sınıflı toplumlarda olduğu gibi kapitalizmin de kendini yok etmeye yol açacak içsel dinamikler barındırdığına inanırdı; onun düşüncesine göre, nasıl ki kapitalizm eskimiş feodalizmin yerini aldıysa, sınıfsız bir toplum olan komünizm de "devletin proletaryanın devrimci diktatörlüğünden başka bir şey olmadığı" siyasal geçiş sürecinden sonra onun yerini alacaktır. Marx, sosyoekonomik değişimlere belirli bir tarihsel zorunluluk perspektifinden bakardı; ona göre kapitalizm, yapısal durumunun dinamiği ve çatışması sonucu yerini komünizme kesin olarak bırakacaktır: "Modern sanayinin gelişmesi, burjuvazinin ayaklarının altından bizzat ürünleri ona dayanarak ürettiği ve mülk edindiği temeli çeker alır. Şu halde, burjuvazinin ürettiği, her şeyden önce, kendi mezar kazıcılarıdır. Kendisinin devrilmesi ve proletaryanın zaferi aynı ölçüde kaçınılmazdır." (Komünist Manifesto) Marx, bu değişimin organize bir devrimci hareketle geleceğini düşünür; bu değişim, ancak uluslararası işçi sınıfının birleşik hareketiyle meydana gelecektir: "Bize göre komünizm, ne yaratılması gereken bir durum, ne de gerçeğin ona uydurulmak zorunda olacağı bir ülküdür. Biz, bugünkü duruma son verecek gerçek harekete komünizm diyoruz. Bu hareketin koşulları, şu anda varolan öncüllerden doğarlar." (- Alman İdeolojisi) Marx yaşadığı dönemde dünya çapında ünlü bir isim sayılmasa da, ölümünden kısa bir süre sonra düşünceleri dünya işçi hareketine yön vermiştir. Marksist Bolşeviklerin Rusya'da Ekim Devrimi'ni gerçekleştirmesi bunun en büyük örneğidir. 20. yüzyılda dünyada Marksist düşünce hemen hemen bütün ülkelerde taraftar bulmuştur. Marksizm, akademik ve politik çevrelerde en çok tartışılmış konulardandır.