2022 3. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2022 23:53
Uzun zamandır bir kurgunun içinde hiç bu kadar kaybolmamıştım. Kitabı alma aşamasındayken hakkında birçok yorum okudum. Fakat her okurun içinde bulunduğu duygu durumunun, çevresinin ve hatta dünyaya bakış açısının okuduklarından çıkardığı anlamı etkilediğini düşünüyorum. Bu yüzden hiç görmediğim bir yorumu da ben eklemek istedim. Kitabın daha ilk 30 sayfasında yaklaşık 15 karakter var. Her yeni sayfada karakter sayısı artarak devam ediyor ve karakterlerin hayatı zincirlenmiş biçimde birbirine dokunuyor. Hayatına tanık olduğumuz bir karakter, 200 sayfa sonra başka bir durumda tekrar karşımıza çıkıyor. Normal şartlarda insanın kitaptan hızla uzaklaşmasına, can sıkıcı bir okumaya dönüşmesine sebep olabilecek bu durumken aksine insanın merakını celbettiği bir okuma serüvenine dönüşmekle kalmıyor, bulmacadan hallice bir yaşam labirentinde insan hayatlarına şahitlik ettiriyor. Karma olarak nitelenen "yaptığın iyi-kötü ne varsa seni muhakkak bulur" anlayışı, kaderin insan hayatına etkisi ve gör(e)mediğimiz hikmetlerin yaşamımızı nasıl etkilediğini ince ince işlemiş yazar. Beni en çok etkileyen de bu unsurlar oldu. Tam anlamıyla Türkiye panaromosını yaşatıyor okuyucuya. Karadeniz'in bir şehrinde sırtını denize vermiş bu ruh sağlığı hastanesini, binayı yapan mimarın denize bakan duvara bir pencere bile eklememiş olmasını, delilerin mi akıllı akıllıların mı deli olduğunu yer yer sorguladığım etkileyici bir kitaptı.
Roman
Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa TarihiAyfer Tunç · Can Yayınları · 20195,5bin okunma