2022 6. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2022 00:45
En kötü lider lidersizlikten iyidir der babam . Çiftliğin son yöneticisi hayvanların kötü olarak gördüğü ancak kendilerinden farkı olmayan Napolyon'a kalınca değerlerini anladıkları Bay Jones . Hayvanlar yöneticisiz kalmadı başlarında Napolyon vardı diye düşünebilirsiniz ancak Napolyon'un diğer domuzlardan hiç bir farkı yoktu . Üstüne Snowball 'a karşı yoğun bir eziklik psikolojisi içinde olmalıydı ki yalanlar ile tek liderlik yönetimini eline almayı başarmıştı . Aslında bana göre zeki bir domuz Napolyon çünkü diğer hayvanları nasıl korkutması gerektiğini biliyor : insanlar . Ancak diğer hayvanlarda kitabın sonunda farketmiştir ki Napolyon'unda insandan farkı kalmamıştır . Hayvan çiftliğini bir yere benzetmek gerekirse Sovyet Rusya'sına benzetmek gayet doğru olacaktır benim kanaatimce . Domuzlar dönemin insanları gibi cumhuriyet ile kominizm arasındaki farkı anlayamamış . Aynı o dönemin insanları gibi sadece kendilerini geçindirebilecek şekilde yaşamışlardır . Aynı Sovyet Rusya'da olduğu gibi eşitlik, birlik, sınıf ayrıcalığı olmaması gibi temeller üzerine kurulmuş olmasına rağmen sağlanamamıştır . Benim için kitap oldukça başarılı bir hiciv örneği olmuştur . Hayvan Çiftliği
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021296,8bin okunma