Parçalara Ayrılması Zor Ama Tutunması Kolay; Evelyn Hugo
2022 47. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2022 21:28
"Bu kitabı nasıl değerlendirmeliyim?" Belli bir süre sadece buna takılı kaldım. Evelyn Hugo'nun Yedi Kocası, okuma listeme sosyal medya aracılığıyla girmişti. Adını o kadar çok sık görmeye başladım ki dayanamayıp aldım. İyi ki almışım. Kitabın belli bir olgunluk seviyesine ve anlayış tarzına hitap ettiğini düşünerek başlamam gerekir. Reid'in diğer çalışmalarına aşina olan biri olarak benzer unsurları görmek beni şaşırtmasa da olayların içeriği ile okuyucunun bundan zevk alması, kişinin bu tür bir kitaba ne kadar hazır olduğuna bağlı. Herhangi bir pot kırmadan kitabın güzelliğinden bahsetmek zor olacak ama deneyeceğim. Evelyn Hugo, Hollywood'a girebilmek adına yaratılmış bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Genç bir kız, talihsizliğinden kurtulmak için kontrolü kendi eline alıyor ve bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. Pek şaşırılacak bir başlangıç değil. Fakat bu kitabın olayı da bu değil zaten. Evelyn dosdoğru bir şekilde saf ve... mantıklı? Karakteri tarif edebilecek bir kelime bulmak gerçekten zor. Acımasız gibi görünüyor ama değil, umursamaz diyorsunuz ama öyle olmadığını birçok kez gösteriyor. Tam bir gri bölge insanı mı? Belki. Hiçbir karakterin kesin bir çizgisi yok. Hiçbirini tam anlamıyla sevip nefret edemiyorsunuz. Neredeyse diyelim, daha doğru olacak. Evelyn'in yaşamını anlatmak için pek de tanınmış olmayan bir gazeteci ile anlaşmasını ilk başta herkes gibi garip karşıladım. Tabii sonra aklıma Yeşilçam'dan kopma senaryolar tünedi; Monique onun kızı mı? Akrabası mı? Çok önceden kaybettiği biricik bebesi mi? Daha kötüsü. Kitap bir soğan gibi; çok katmanlı. Cücüğü de Evelyn'in derinde sakladığı sırrı. Kitap boyunca ele alınan sırdan bahsetmiyorum. İlk başta Monique'in sorduğu soru, bana göre Evelyn'in en büyük sırrı. Ekranlar tarafından yıllarca yanlış anlaşılmış, hakkında atıp tutulmuş bir kadını konu alan bir kitap olsa da Evelyn'in da aynı şekilde ne kadar manipülasyon temelli bir kadın olduğunu görüyoruz. Kendini açıklamak için kelimelerin anlamlarına ve katmanlı yapılarına güvenen biri de aynı zamanda. O kadına sinir olabilirdim, kimi yerlerde oldum da ama genele baktığımızda kendini olabilecek en iyi şekilde açıkladığını düşünüyorum. Bu kitap insanlara dinlemenin ve dinlenmenin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Gerçekten zevk alarak okuduğum ve sahip olduğu şöhreti sonuna kadar hak eden bir kitaptı. Tıpkı karakteri gibi bir yıldızdı. Harikaydı. Özeldi.
İnsan ve Duygular
Evelyn Hugo’nun Yedi KocasıTaylor Jenkins Reid · Yabancı Yayınları · 20204,311 okunma
Beklediğim inceleme gelmiş, teşekkürler 💗
Seda