2017 14. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2017 18:54
Öncelikle tarihte yaşamış insanlar üzerinden yazılan romanları okurken dikkatli olmak gerekir. Neden mi? Bu soruyu "Roman nedir?" sorusunu açıklayarak başlayayım. "Genellikle insanların başından geçenleri, insan ilişkilerini ve durumlarını, toplumsal olay ve olguları gerçeğe uygun bir biçimde ya da kurmaca bir yapı içinde ve geniş oylumlu olarak anlatan bir yazınsal tür." Bu kitapta Hasan Sabbah'ın yaşamından bir kesit sunulmuş. Anlatılanlar geçmişte gerçekten yaşanmış mıdır ya da yaşanmamış mıdır kesin bilgiye sahip değiliz. Ki bu kitapta anlatılanları destekleyen belgeler de bulunmamakta. Yazarın da bildiğim kadarıyla böyle iddiaları yok. Durum böyleyken sanki tarih kitabı okumuş gibi bir tavır takınmayı doğru bulmuyorum. Eğer tarihe dair gerçek şeyler okunacaksa bunların referanslara dayalı kitaplar olması gerektiğini düşünüyorum. Kitabın gerçekte yaşanıp yaşanmamasından sıyrılıp sadece anlatmak istediklerine odaklanacak olursak; felsefe, psikoloji, sosyolojinin enfes bir şekilde harmanlandığını görürüz. Hasan Sabbah karakteri kitabın kahramanıdır belki ama benim kahramanım kitabın yazarı Vladimir Bartol'dur. Yalın dilinin yanı sıra sürükleyici, zihni açık tutan yapısıyla sayfa sayısını unutturup zevkle okuduğum dakikalar sunmasıyla, kafası çok ileri düzeyde çalışan bir liderin saf insanlar ve hatta olmayanlar üzerindeki etkisini anlatırken yaptığı çözümlemeler ile yazar mükemmel bir kitap sunmuş diyebilirim. Zaman kaybetmeyin, okuyun derim :)
Tarih
Fedailerin Kalesi AlamutVladimir Bartol · Koridor Yayıncılık · 201250bin okunma