Bir materyalistin aşkını anlatan kitap
2022 1. kitabı
"Amerikan Rüyası" günümüzde sık sık duyduğumuz bir terim. Aslında Doğu-Batı kültürlerinin arasındaki farkı anlatan bu terim, 20. yüzyıl Amerika'sında oluşan ekonomik refahlık nedeniyle ruhsallıktan uzaklaşıp materyalist bir hayata yönelen hayatlardan bahseder. Bu kitabımız da tam olarak böyle bir ortamda geçiyor. Kitabın bitirildiğinde yahut ortasında fark edilen şey ise karakterlerin (ana karakterimiz hariç) ruhsal derinliklerinin diğer romanlarda olduğu kadar önümüze sunulmaması. Keza bahsedilen zaman ve mekanda insanlar karakter olarak tam olarak da bu yöne kaymaktaydılar. İnsanların iç huzurdan çok eğlencelere, vicdanlarındansa dış görünüşe yöneliyorlardı. Üstelik o zaman Amerika'sının ekonomik refah seviyesi de insanların bunu yapması için gayet uygundu. Romanda da görebildiğimiz üzere insanlar sürekli partiler verip kısa vadeli romantik ve cinsel ilişkiler peşinde koşturuyorlardı. Yaşadığı aşkı saplantı haline getiren "Muheteşem Gatsby" ise bu aşk duygusunun bu kadar bireysellikte karşılığı olmadığını bize göstermek için çok iyi bir örnek. Karakterlerini yüksek ihtimalle (özellikle hemen öncesinde psikolojik anlamda daha derin bir roman okuduysanız) size önemsetemeyen bu roman ise bu özelliğinin kitabın bir eksiği mi yoksa yazarın bu devirde yaşayan insanların gerçekten önemsenecek kadar ruhsal derinliğe sahip olmadığını bize edebi bir şekilde aktarması mıdır bilemiyoruz. Ayrca her ne kadar yeni yeni batılılaşma (kültürel) görülsede hala doğu kültürüne daha yakın olan ülkemizde bu durumları anlamak da zorluk çekmemiz gayet olağan. Belki de kısa, belki de karakterler yüzeysel olduğu için diğer kitaplar kadar sizi içinize almayan bu kitap, anlatmak istediği şeyi çok iyi anlatıyor dersek yalan olmaz
Muhteşem GatsbyF. Scott Fitzgerald · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202527bin okunma