Bir Üstinsan meselesi
2022 3. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2022 19:40
Felsefe denince akla gelen ilk isimlerden olan Friedrich Nietzche nihilizm ve optimistik nihilizm fikrini savunup kendini hayattan ve dinden soyutlamıştır. Hristiyanlığı fazla kötülemese de taşlamış resmen bu eserinde(Deccal). Güzel örnek ve açıklamalarla hoş ve felsefi bir dille vermek istediği mesajı aktarmış okuyucusuna. Birkaç dünya klasiği dışında okuduğum ilk felsefik yapıtlardan sanırım lakin beni derinden etkilemekle beraber beni oldukça yoğun bir kavramlar dizesinin içinde hissettirdi. O kadar yoğun ve manidar bir anlatım sergilenmiş ki insan her cümlenin altını çizmek isteyip felsefeye atılmak istiyor. Ayrıca kitaptan bağımsız olarak yazarın hayatını kurcalamaya kalktığımda karşıma Niçe’nin dört temel öğüdü dikkatini çekti doğrusu,bunlar: 1-Kıskançlığını itiraf et!(Düşünüre göre kıskançlık hayatın önemli bir kısmını oluşturur.) 2-Asla alkol alma 3-Hristiyan olma( Bu konu hakkında düşünceleri gayet net ve hristiyanlığı reddetmekle beraber kötü bir yol ayrımı olduğunu söylüyor bu dinin.) 4-Tanrı öldü…!( pekala bu düşüncesi ise Tanrı’yı reddeder ve Tanrı ve din ifadelerinin içini boşaltacak şekilde fikirlerini öne sürmüştür.) Friedrich Nietzche, kitaplarının bize, “Gerçekte olduğumuz kişi olmayı” öğretmesini istiyordu. Son öğüdünü de verdiğime göre incelemeyi burada bitiriyorum. Kitabı büyük bir rica ile okumanızı temenni eder, iyi okumalar dilerim:)
Felsefe-Düşünce
DeccalFriedrich Nietzsche · Panama Yayıncılık · 20215,1bin okunma