Meryem & Leyla, İki Kadının Yaşam Öyküsü
2022 61. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2022 12:12
Khaled Hosseini 1965’de Kabil’de dünyaya gelir. Kabil’de yaşanan siyasi ve toplumsal felaketlerden kaçmak zorunda kalan Hosseini ailesinin kaderi, Khaled’i derinden etkiler. Khaled “Bin Muhteşem Güneş”in yazarı olduğu gibi, herkesin mutlaka adını bir yerlerde duyduğu ya da okuduğu “Uçurtma Avcısı” kitabını da kaleme alan yazardır. Hosseini, bu eserine Herat’ta doğup büyüyen bir haramî çocuğun -piç- hikayesiyle başlar. Varlıklı bir aile reisi olan Celil, hizmetkârlarından birisiyle birlikte olmuş, hamile kalan genç kadın Meryem adında bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Buraya kadar herhangi bir spoiler almadığınızı, bu incelemede herhangi bir spoilere yer vermeyeceğimi de belirtmeliyim. “Bin Muhteşem Güneş”, Meryem’in çocukluğunu, çocukluğunda bir “haramî” olmanın insanın omuzlarına yüklediği ağırlığı anlatıyor bizlere. Meryem kendisine yüklenen “haramî” misyonunu anlamaya, bu yükü kaldırmaya çalışıyor. Meryem kadar ağır bir sorumluluk yüklenmese de, Leyla’nın yolları da er ya da geç Meryem’le kesişiyor. Bu iki kadın, Afganistan’ın dedikoducu kadınlarına-erkeklerine, mücahitlerine hatta Taliban’a karşı mücadele veriyorlar. Bu mücadele onları iki sıkı dost, adeta abla kardeş haline getiriyor. Eseri okurken bu iki kadının öyküsüne ortak oluyor, onların sofralarına bir tanrı misafiri olarak dahil ediliyorsunuz. Hosseini’ye “Uçurtma Avcısı” romanını okuduktan sonra küsmüştüm. Belki de ilk eseri olmasından ya da öne çıkma gayreti barındırmasından dolayı “Uçurtma Avcısı” okurlarını mutlu etme gayretini hiçbir zaman gösteremedi. Bu durum bende hep öfke uyandırmıştır. Yazarın ikinci eseri “Bin Muhteşem Güneş”, adeta acemiliğini yendiği, insanların yüreklerine az da olsa su serptiği bir eser. Hem üslubu, hem öyküsü, hem karakterleriyle son derece akıcı işlenen bu öykü, sizleri keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. İncelemenin sonuna gelmiş olsak da şunun altını kesinlikle çizmeliyim; eğer ruhsal olarak sarsıntılı, çalkantılı bir dönem geçiriyorsanız değerli dostlarım, bu kitap kesinlikle sizlere göre değil. Güçlü, kuvvetli, zinde olmanızı tavsiye ediyorum. Bu durumda olsanız bile tüm bedeninizde depremler oluşturabilecek öyküler, olaylar barındırıyor Bin Muhteşem Güneş. İyi okumalar dilerim!
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,4bin okunma