Spolier İçerir
2022 6. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2022 10:38
Hikaye ve anlatım dili sevmekle birlikte eleştirisel yaklaştığım birkaç konuya değinmek isterim… *Hikayenin kurgulandığı kasaba köy gibi küçük yerlerde insanların hayatları iç içedir.Bu tarz kapalı çevrim yaşayan yerlerde Arzu gibi İstanbul’a gidip kaçamak ilişkiler yaşamak herkesin dilinde olacak kadar açık giyinmek ve rahat tavırlar normal karşılanmaz böyle bir kadın katledildiği zamanda insanlar bu kadar ah vah etmez. Mahalle baskısı denen şey devreye girer o sebeple bu kısmı kafamda oturtamadım yine aynı mahalle baskısı bir genç kızın bekar bir adamın evinde yedi gün konaklamasını hoşgörmez kitabın geçtiği yerin tasviriyle yaşananlar pek bağdaşmamaktadır *Mehmet ile Olga’nın aşkının büyüklüğü üzerinde çok durulmuş fakat ben okurken o efsanevi aşktn ziyade ‘acaba başlarına ne geldi ‘hissi ile çevirdim sayfaları bana geçirdiği duygu aşktan ziyade merak oldu.kaldı ki Olga’nın hislerine dair hiçbir fikrimiz yok aralarındaki ilişkiyi sanki çok yüzeysel geçmiş … *Mehmet’in üniversite Rusya gibi bir çoğu dönemde kendi kimliğini kullanıp yaşadığı travmatik olaylar sonucu kardeşinin kimliğini kullanması ,tüm bu kötü olayların onun başına gelmiş gibi davranması psikolojik durumuna uygun elbette fakat savcılık hastane adliye vb gibi resmî hiçbir yerde gerçek kimliğinin açığa çıkmaması ilginç olmuş 10 yaşında ölmüş birinin kimliğinin 30 lardan sonra resmî şekilde başkasına geçmiş olması bana pek mümkün görünmüyor *Ve son olarak gazeteci kimliği ile orada bulunan bir kızın aşk -kadın cinayetlerini Ahmet’ten duyup ‘haklıymışsınız ne kadar çok cinayet işlenmiş aşk üzerine’ demesi -akşam haberlerin çoğunluğunun bu tarz haberlerden oluştuğunu düşünürsek mesleğin çok dışında kalmış bir gazeteci profili diyebilirim. Hatta ve hatta Gazeteci kimliğini bir köşeye bırakın Bu ülkede yaşayan bir insanın, bu ülkenin kanayan yarası kadına şiddet cinayet gibi konuların çokluğuna vâkıf olmaması duyunca şaşırması fazla ütopik geldi
Kardeşimin HikayesiZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2019126,6bin okunma