···Okunma: 10 Şubat 2022 00:00 Emel Demirel- Amalika
Merhaba kitap dostlarım
Bugünki tavsiye kitabım #amalika ile geldim. Önceleri tarik kitabı okumayı pek istemezdim. Ama okudukça tarihe olan ilgim arttı ve okurken keyif almaya başladım. İnsanın geçmişini bilmesi ve öğreten kitapları okuması harika bir şey diyebilirim.
Amalika da bize geçmişi öğreten, sürükleyici ve merak ettiren kitaplardan. Dili oldukça güzel ve farklı sözcükleri öğreten araştırmaya teşvik eden kitaplardan bir tanesi.
Daha önce paylaştığım elveda aşk kitabında halkın Enver Paşa ya olan düşünceleri vardı. Amalika da Enver Paşa nın kendi görüşlerinin bulunduğu bilgilerle başlıyor.
#kitapiçeriği
Yazarımız bize girişte kitabı yazarken edindiği bilgilerden bahsediyor. Enver Paşa nın görev verdiği Kuşçubaşı Eşref Bey in kahramanlıkları ile Lawrence in o dönemde günümüzde gerçekleşen Araplar ve Türklerin arasında ki sorunlarının öngörülerini okuyoruz.
Büyüklerim bana Suriye de olan olaylar için Osmanlı nın korumasından çıktıkşarı için bunları yaşadılar dediklerinde pek anlam veremiyordum. Amalika yı okuyunca yapboz gibi parçalar yerine oturdu diyebilirim.
İngilizler Araplar kışkırtarak kendi hükümdarlıklarını kurmaları için Osmanlı nın idaresinden çıkmalarını sağlıyor. Lawrence de kılkırtanların arasında. Osmanlı Devleti 40 ülkeye karşı savaş içerisinde iken kutsal topraklarımızı her ne kadar Araplar engellese korumak ister. Ve Enver Paşa Eşref beyi görevlendirir. Eşref beye Yemen e altınları götürmesi için yanına 42 kişilik asker verir. Eşref Bey yiğtlerle her ne kadar başına geleceği bilsede yola çıkar. Çölde ilerlerken Şerif Hüseyinin başında oldugu İnglizlerin oyununa gelen ordu ile çatışmaya başlar. Öyle güzel anlatılmış ki heyecanla okudum bu kısmı. Devamı tabi ki kitapta. Herkesin okuması gereken kitaplardan.
Kitapla Kalın