Puan vermedi·520 syf.····Okunma: 15 Şubat 2022 12:26 Edebiyatın ne kadar zengin olduğunu ne kadar dallı budaklı olduğunu çok daha iyi anlamamı sağlayan bir kitap oldu.
Ve kitap okuma konusunda problemi olan veyahut herhangi bir konuda motivasyon eksikliği olan kişilere ilaç gibi gelecek bir kitap.
=======Az da olsa spoiler içerir========
Kitabın en başından beri çok fazla empati yaptığım bu karaktere çok bağlandım zaten okuma olayınıda geniş bir zamana yayıp 16 günde tamamladım sonu insanı paramparça etsede okuduğum kitaplar arasında en beğendiklerimden birisi olup büyük ihtimalle hayatımdaki olaylarla bağdaştırmaya devam edeceğim bir eser olmuş.
Jack London yarı otobiyografik kitabın içeriğini kendi hayatından benzerliklerle doldurmuş ve hatta bu nedenle kitabın bitişinin bu şekilde olmasundan dolayı kendisinin de genç yaşta ölmesinin intihar olduğu düşünülmüştür.
Ancak Jack London kitabın sonundaki intiharın Martin deki bireyselciliğin sonucu olduğunu belirtmek istediğini açıklamıştır ve Martin Eden in aksine Jack London un sosyalist olduğu da biliniyor.
Martin in içindeki yaşama sevgisinin ve Ruth'a aşkının arrtığını sayfa sayfa okumak çok iyiydi ve Ruth a olan aşkından aldığı motivasyonu okumak youtube da izlediğimiz 100 tane motivasyon videosuna bedeldir.
Ama bir yandan da herkesin kendisine sırt çevirişini izlemekte bir o kadar üzücüydü.
Ruth a olan aşkı kitap boyunca artan Martin bir noktadan sonra yaşama amacını da Ruth aşkından almaya başlıyor ve Aşk kendisinden uzaklaşınca yaşam motivasyonunu kaybetmiş olup dopamin akışı kesiliyor ve çöküşün başladığı yer burası üstüne birde en yakın arkadaşını kaybedince intiharı kaçınılmaz oluyor.