···Okunma: 14 Şubat 2022 18:36 Fantastik bir kurgu..Mitoloji..Üstelik hiç de kısa sayılmaz. İşte bunlar bu kitabı bugüne kadar ertelememin nedenleri. Ama açık yüreklilikle söylemeliyim ki, keşke beklemeseymişim. Yazarının, okurunun kolundan tutup bırakmadığı kitaplardan biri bu zira. Ve mitolojiyle ilgili derin bir birikim gerektirmeden okunabilecek bir kitap.
Kirke, “Ben doğduğumda, olduğum şeyin bir ismi yoktu.” diyerek başlar kendini anlatmaya. Sesi insanlarınkine benzer, gözleri sarıdır ve kadındır. Daha doğuştan göstermesi gereken alametlerin hiçbirine sahip değildir. Kirke, kendini bulamayan, sesini duyurmaktan korkan, etrafındakilerin değersiz, sevgisiz yaklaşımı karşısında sıkışmış bir Tanrıça.
“-Ve bir gün, artık bu dünyaya dayanamayacağım, diye düşündüm.
Bunun üzerine denizin derinliklerindeki kadim bir tanrı seslendi:
-Öyleyse çocuğum, başka bir dünya yap.”
“Başka bir dünya mümkün” diye bir slogan vardı bir zamanlar hani. Orada bir sistemin değişimi vurgulanırdı. Burada da bundan bağımsız olmamakla birlikte “kadın sorunu” çevresinde bir çağrı olduğunu düşündürtür yazar bize. Başka bir dünya hep mümkündür, ama mücadele etmeden, karşı koymadan ve elbette bedel ödemeden kurulan bir dünya, ne yazık ki Tanrıların diyarında bile mümkün değildir. Kirke de bunu gösterir işte bize. O da bunu Prometheus’la karşılaştığı gün keşfeder. Öyle ya, ateşi çalıp ciğerlerini kartallara yedirdikleri Prometheus’un vardır bir bildiği.
Kirke, tanrıların dünyasını değiştiremese de, başka bir dünya yapmanın, kendini bulmanın yolculuğuna çıkar. Her ne kadar bu, aşkının ve isyankarlığının bedeli olan bir sürgün de olsa..
Bu yolculuk kuşku yok ki kolay olmaz. Kadın olmanın zorluklarına, anne olmanın zorlukları ekleniverir. “Yalnızdım ve kadındım, önemli olan tek şey buydu.” der Kirke ve ekler “Kafeste beslenen bir kuş gibi olmayacağım. Kafesin kapısı açıkken bile uçmayacak kadar aptal olmayacağım.” İşte önemli olan da budur. Yalnızdır, sürgündür, ama kafesler yoktur artık.
Bir mitin, bir antik anlatının kadın bakış açısıyla ele alındığı muhteşem bir kitap #k:177628. Kirke’nin seslenişlerine ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu düşününce benim için daha da fazla anlam kazanıyor. Erteleyenler, benim gibi önyargıyla yaklaşıp eli gitmeyenler varsa yürekten öneririm.
Cesur okumalar..