2022 9. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2022 22:46
Bu aralar fabl türü kitaplara olan merakımdan neler okuyabilirim diye araştırırken, yerli ve yeni yazarlardan olan Bahri Önal’ın bu kitabına rast geldim. Bu vesileyle kitabı alıp okudum. Fabl türü olan bu kitap, Gücebakan diye bilinen, zengin otlakları bulunan, bir yaşam bölgesinde olaylar cereyan eder. Hepimizin malumuna dünya var olduğundan beri başta insan olmak üzere canlılarda hayatta kalma ve güç mücadelesi sürmektedir. Canlılar, bu güç mücadelesinde piramidin en zirvesinde yer edinmek veya –olmayacaksa en azından- en zirvesinde bulunan kişi(ler) ile yakın ilişki kurup yaranmak için akıllarını, bedenlerini veya farklı yeteneklerini kullanmaktadırlar. Bu kitap hayvanları konuşturarak; insan topluluklarında bildiğimiz siyasal yönetim biçimi, ekonomik çıkar ilişkileri, rant, sosyal hayatın olumsuz yönleriyle toplum eleştirisi niteliğindedir. Gücebakan’ın hâkimiyeti danaların elindedir. Fakat sinekler de hem kalabalık olmaları hem ekolojik dengeyi sağlayıcı özelliklerinin olması hem de iletişim için yaptıkları vızıltı, önemli bir gücü ellerinde bulundurmaktadırlar. Yazar, casuslukta ve haberleşmede sineklerin rolünü vurgulamak için “Algılanmayan vızıltı.” ifadesini kullanmış. Kitaba yönelik eleştirilerim: Kitabın giriş bölümüne geniş bir biçimde yer verilmiş; danaların cinsleri, menşeleri ve hayvanlara ait kafa karıştırıcı birçok isim kullanılmış. Hayvan Çiftliği gibi toplum eleştirisi niteliğinde bazı bölümlere yer verilmiş fakat olay örgüsü ile kopuk gibi geldi bana. Kitabın gelişme bölümünü kısa kısa ele almış ve sonuç bölümünü de keskin diyebileceğimiz şekilde bitirmiş. Bazı eksiklerine karşın tavsiye edebileceğim bir kitaptır. Gayet akıcı olan bu kitabı kısa bir zamanda okuyabileceksiniz.
Sinek GöçüBahri Önal · Dorlion Yayınevi · 202130 okunma
Gülüzar Yıldırım
Kitaptan alıntı; hey Öfke! Kusura bakma! Senin devrin bitti.