2022 12. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 21:59
"Ah be Esra, böyle değerli bir klasiği nasıl bu kadar uzun süre elinde bekletirsin!" diyerek kapağını kapattığım bir kitabın daha sonuna geldim. İlk Turgenyev okumam oldu Babalar ve Oğullar; o kadar güzeldi ki, tadı damağımda kaldı... Üniversite okuyan iki arkadaşın eve dönüş yolculuğuyla başlıyor hikâyemiz. Bazarov ve Arkadi. Bazarov iflah olmaz bir nihilist iken, Arkadi kendi yolunu çizmeye çalışan kararsız bir karakter. Önce Arkadi'nin, sonra Bazarov'un ailesini tanıyor, evlerine konuk oluyoruz. Aykırı kişiliği ile Bazarov kimseyi memnun etmiyor, kimseden de memnun olmuyor. Doğa bilimi ile uğraşıyor; bunun dışındaki her şeye karşı çıkıp, herkesi reddediyor. Kalbinde yeşermeye çalışan aşka dahi izin vermek istemeyen sorunlu bir tip. Kitabın sonlarına kadar, giderek artan bir nefret duygusu hissettim kendisine. Ama anne-babası kalbimi önce fethetti, sonra da deldi geçti diyebilirim. Bu iki arkadaşı ve ailelerini tanıdıktan sonra; önce çeşitli fikir çatışmalarının hüküm sürdüğü diyalogların, sonra da karmakarışık bir aşk çemberinin içinde buluyoruz kendimizi. Epey bir süre kim kimi seviyor, yok canım ne alaka filan diye düşündüm durdum. :) Ama sonra bütün düğümler çözüldü ve böyle nitelikli bir eserin şanına yakışır bir sonla taçlandırdı Turgenyev hikâyesini. Nedense bu kitabın beni zorlayacağını düşünmüştüm, ahh şu önyargılarımız ve biz... ‍️ #klasikleriberabereritiyoruz grubumuzla dört günlük bir süre biçmiştik, üç günde birkaçımız bitirdik. Akıcı dili ve merak uyandıran olay örgüsü ile bir çırpıda okuyabileceğiniz muhteşem bir eser. Üstelik Koridor Yayınları'nın baskısı ve çevirisi de kocaman bir alkışı hak ediyor. Herkese gönülden tavsiye olsun.
Babalar Ve OğullarIvan Turgenyev · Koridor Yayıncılık · 201955,9bin okunma