SANRILAR ve SAVAŞLAR
2022 12. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2022 08:49
#sineklerintanrısı bir çocuk kitabı değildir diyor çevirmen #mineurgan oysa ben daha ilk satırlarda tam çocuklara göre demiştim. Sayfalar ilerledikçe fikriniz değişiyor hem çocuklar hem büyükler için diyorsunuz. Yazarının bile kendi içinde benzettiği meşhur #mercanadası hikâyesinin kahramanları bu serüven romanıninda da aynı isimlerde. Jack ve Raplh. Sinaklerin tanrısı bir çocuk kitabı değildir. Zira faşizmin, sosyalizmin ve komünizmin baş gösterdiği ikinci dünya savaşı sonrası atom bombaları tecrübeleri ile yazılmış. Hitler gibi faşizmin ve vahşetin temsilcisi de var o çocuklar içinde(Jack), demokrat aydınlar gibi beynini geliştirirken göbeğini de aynı oranda şisirmis yerinden kımıldamaya üşenen şişkolar da ( Domuzcuk) , kendinden önce başkalarını düşünen özverili iyimserler (Simon) da... Bindikleri uçağa bomba isabet etmesi ile bir adada mahsur kalan bir gurup çocuğun (yaşları 16 ile 6arasi) yaşadıklarını anlatıyor. Bir umutla yaktıkları ateşten çıkan dumanı birileri görür de kurtuluruz diye bekliyorlar. Meyvesi, yiyeceği bol bir cennet adada bile çocuk dünyasındaki sanrilari ile hayatlarını birbirlerine / kendilerine nasıl zehir ettiklerini anlatan kitabın sonunda, bir İngiliz helikopteri çocukları buluyor ama anlıyorum ki aslında başka bir tutsaklık için kurtuluyorlar... Büyüklerin dünyasında da tıpkı çocukların dünyasında olduğu gibi sanrılar yok değil. Gerçekte olmayan bir şeyi gerçekmiş gibi içimizde büyütüp kinlerimizi , dusmanliklarimiızı pekiştirecek, kurgularına kendince gerekçeler bularak yandaş çoğaltan çoğaldıkça güçlendiğini sanan, dedikodu kazanının kepcesini elinde tutma iştahı kabarmış insanların akıttığı su yolunda bir damla suda adam asmaca oyunu oynar gibi kalbi zihni karartıp boğan, yeni sanrilarla kesip biçip kendince kalıplar/yaratıklar yaratan yok mu? Evet sanırım çevirmen haklı. #williamgolding ' in bu Nobel ödüllü kitabı sadece küçükler için değil. Belli ki büyüklerini taklit ederek kendilerine bir sosyal düzen kurmak isteyen çocuklar, şeytanminaresi dedikleri denizkabuğundan mikrofonu kim elinde tutarsa onun lider olacağının farkında. Neden mikrofonun adı şeytanminaresi diye düşündüm bir an... İlk aklıma gelen, minarenin zirvesine çıkan şeytani oyunların da zirvesini yakalayan mı o halde? Sanrılar, sanrılar, sanrılar.... Ah şu savaş sebebi görülen sanrılar... # #sineklerintanrısı #mineurgan #kitaplayaşam Sürekli kan dökmek isteyenlerden, ayrıştıran, otekilestirenlerden korusun Ya Rabbim bizi. Akıl ve sağduyusu kuvvetli bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla herkesin okuması gereken bir kitap diyebilirim. Ülkü KARA
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma