···Okunma: 20 Şubat 2022 18:35 🪆Kitap birçok Rus romanı gibi soğuk bir kış günü, tren istasyonunda başlıyor. Oldukça uzun ifadeler, yorumlar ve psikolojik betimlemelerle dolu bu kitap bazı noktalarda okuyucuyu yorsa da aslında oldukça güzeldi. Hatta Dostoyevski de en sevdiği kitabının Budala olduğunu belirtiyor anılarında.
🪆Bazı yerlerde bir aşk romanı olduğu ifade edilse de kitabın asıl toplumsal analizler,toplumsal eleştiri ve zenginlik-fakirlik, akıllılık-delilik, hastalık-zindelik, iyilik-kötülük,karanlık-aydınlık ve daha bunlar gibi nice zıtlıkların üzerine kurulmuş psikolojik bir roman olduğunu söylemek hata olmaz. Öyle ki romandaki ana karakterin tam zıttı veya kadın karakterlerin tam zıttı olan diğer karakterler oluşturmuş yazar ve doğruyla yanlışı ayırt etme işini de okura bırakmış.
🪆Kitapta yolda yürüme sahnelerinin özellikle birinde (4.Bölüm/ XI. Kısım) Petersburg’un ve orada yaşayan,bilhassa sokakta yürüyen insanların tasviri oldukça ilgi çekiciydi.
🪆Bir diğer konu,kitap boyunca devam eden bir toplumsal tabaka gerçeği. Bu konu okuru fark etmeden içine alıyor ve bahsedilen karakterlerin olaya bakış açılarından tutun olayları yorumlayışları, o esnadaki duruşları,jest ve mimikleri, duygularını nasıl ifade ettikleri bir süre sonra okuyucuya tamamen sınıfa bağlı değişiklikler olarak fark ettirilmiş. Okuyucu ister istemez kafasında hangi karakterlerin alt tabakayı,hangilerinin orta,hangilerinin ise üst tabaka insanlar olduğunu kafasında belirlemiş oluyor. Yazar bunu okuyucuya ustalıkla hissettiriyor.
🪆Kadın karakterlerin özellikle 1868-1869 yıllarında Rus toplumundaki yerini anlamak için yeterli derecede farklı kadın karakterine ve olaya yer vermiş Dostoyevski. Kitapta birkaç yerde değinilen “kadın konusu” aslında o dönemde toplumda oluşmaya başlayan kadının toplum içindeki var olma mücadelesine de güzel bir gönderme olabilir diye düşünüyorum.
🪆Özellikle çevirmenin çok iyi bir iş çıkardığı belirtmek isterim, birçok noktada anadilimde bir kitap okumadığımı unuttuğum bile oldu, kesinlikle şahaneydi.
🪆Kitabın sonu biraz daha net bitebilirdi, hala netlik kazanmayan ve sonunun ne olduğu belli olmayan karakterler var. Sırf bu yüzden bir puan kırıyorum kitaptan,-ki o da benim hüsnükuruntumdan başka bir şey değil- onun dışında Rus edebiyatı severlerin ellerinden düşüremeyeceği bir kitap olduğunu ifade ederek yorumumu kapatıyorum. İyi okumalar.