2022 6. kitabı
Saramago’nun ölmeden önce yazdığı bu muhteşem eserinde filimiz Süleyman’la Portekiz’den Viyana’ya uzanan bir yolculuğa çıkıyor.Onunla birlikte bu yolculuğa katılanlar farkında olmasalar da doğal olanın peşinden gidip ,istemeseler de yüklerinin bir kısmını atmak zorunda kalacaklar.Hayatın kanunlarının daha değerli olduğunun farkına varacaklar.Nitekim Süleyman’la terbiyecisi Subhro’ya eşlik eden Portekiz Komutanı:Bu yolculukta bende bir şeyler değişti diyecek. Bence Saramago’nun okuyucu için planladığı şey budur.Onda sabit kalan fikirleri geliştirmek,onu düşündürebilmek. Saramago gücü elinde olanların ötesini ,berisini ya da doğrusunu yanlışını düşünmeden nasıl da karar verdiklerini gözler önüne serer.Ayrıca aristokrasinin yapmacıklığıyla dalga geçer,katolik kilisesinin yozluğunu,statü farklarının getirdiği olumsuz durumları gözler önüne serer. Ne yapılırsa yapılsın şatafat ,doğalın yerini alamayacaktır. Saramago’nun altını çizilesi alıntılarla dolu bu kitabı beni çok etkiledi.İyi ki böyle güzel bir eseri bize armağan etmiş. Ayrıca @kirmizikediyayinevi ile çıkan baskıda çevirmeni Pınar Savaş’ı da taktir etmek lazım.Çevirmen, ön sözde belirttiği gibi Saramago’nun üslubuna dikkat etmiş.Bu ,benim için artı bir özellik oldu. Çünkü Saramago’yu Saramago yapan en önemli özellik üslubudur. Ben çok beğendim keyifli okumala dilerim.
Filin YolculuğuJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20213,583 okunma