2022 4. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2022 21:09
Kitabı, Yapı Kredi yayınlarından kitap bakınırken kitaplar üzerine yaptığımız söyleşi sonrasında mağaza görevlisi arkadaşın yoğun ısrarı sebebiyle almıştım. Mutlaka okumalısınız, toplumsal, felsefik ve edebi eleştiriler bulacağınız bir yapıt diye vurgulayınca okuma listeme aldım ve sanırım az sayfaları olmasından olsa gerek sırasını hep arkaya attım. Uzun öykü mü, yoksa kısa roman mı bir türlü nasıl tanımlayacağımı bilemiyorum ama içerik sayfa sayılarından kesinlikle büyük. Norveç’te bir lisede edebiyat öğretmenliği yapan Elias Rukla’nın beklenmedik bir öfke anını yaşamasıyla başlayan hayat hikayesinin derinlerine girişimiz, kısa ama yoğun bir anlatımla devam ediyor. Hayatın sorumluluğunu taşıyan onurlu öğretmenimizin mahcubiyetini iç yolculuğuyla birlikte deneyimliyoruz. Toplumsal gerçekçiliğin bölgesel modeli bir kitap. Bütün bir hayatın ve toplumsal yapının sorgulanması üzerine derin bir yazım. Felsefenin bireyin psikolojisi ve toplum gerçekliği ile ilişkisi, Edebiyatın birey üzerindeki etkisi, sosyal yapının birey ile ilişkisi üzerine bir sürü tahlil çıkarabiliriz. En önemlisi bazı kitapları okurken, içselleştirdiğin karakterin omuzuna dokunup bir teselli etme ihtiyacı hissedersin bu kitap hakkında söyleyeceğim en öncelikli şey; “bak içine atıyorsun. Bu hiç iyi bir şey değil, içine atma..." En büyük ihtiyacının birileriyle gerçek bir iletişim, güzel bir sohbetten başka bir şey olmamasına rağmen bunu başaramayan Elias Rukla'nın sıkışmışlığı ve aslında arzusu haricinde yaşadığı bir hayatın içindeki çaresizliğini yazarın noktalama işaretleriyle dolu uzun cümlelerle anlatması yaşanan psikolojik duraksamaları gösteren en büyük başarıdır. Güzel bir edebi yapıt, derin okumalarla çok güzel detaylar yakalanabilir. İyi okumalar dilerim.
Mahcubiyet ve HaysiyetDag Solstad · Yapı Kredi Yayınları · 20253,470 okunma