Evinizdeki Terapist
2022 2. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2022 00:00
Bu kitap depresyonda olan ya da kaygı, suçluluk, utanç, öfke gibi duygularla başa çıkamayan kişilerin kendi kendilerine evde nasıl bir yöntem izleyerek ruh hallerini iyileştirebileceklerini anlatmak için yazılmış. Elbette ki kitap ağır depresyon yaşayan bir kişinin bu yöntemleri uygulayarak ve terapiye gitmeden sadece bir kitap aracılığıyla sorunlarını kendi kendine çözebileceğini iddia etmemektedir. Zaten herhangi bir kitap böyle bir mucizeye sahip olsaydı psikoterapi diye bir şeyin var olmaması gerekirdi. Ancak hafif ya da orta düzey depresyon yaşayan kişiler için bu kitabın oldukça faydalı olabileceğini düşünüyorum. Terapi ile birlikte bu kitabı okuyor olmak ise daha da etkili bir yol olacaktır. Kitapta duygu ve düşüncelerinizi anlamlandırmak, korkularınızla başa çıkmak, utancı öfkeyi ve suçluluğu anlamak için pek çok form var. Benim için bu formları doldurmak ve bazı yerlerde durup düşünmek kitabın okunma süresini ciddi manada arttıran bir faktör oldu. Kitabın ruh halime çok iyi geldiğini söyleyebilirim. Özellikle içerisindeki somut örnekler bazı şeylerin kafamda daha net oturmasını sağladı. Psikoloji üzerine izlediğim videolarda genelde pek çok şey soyut kalıyordu. Ancak bu kitap dört farklı insanın hayatında yaşadığı problemlerden ve bunları terapi sürecinde hangi yöntemleri kullanarak çözdüklerinden bahsettiği için zihnimde her şey daha somut ve uygulanabilir hale geldi. Her ne kadar kitabı okumak bana iyi hissettirmiş olsa da bu hissin uzun vadeli olabilmesi için kitabın içindeki formları düzenli aralıklarla doldurmak ve pratik yapmak gerekiyor. Örneğin kitaptaki dört karakterden biri olan Meral Hanım’ın “sevilmez biriyim” yönündeki kök inancına alternatif olarak oluşturduğu yeni kök inancı “sevilebilirim”e kanıtlar bulmaya çalışması ve bu inancına tamamen inanması tam bir yıl sürüyor. Yani iyileşmek ciddi manada bir çabayı gerektiriyor. Kitapta Volkan Bey’in mükemmeliyetçiliğinden, Kemal Bey’in depresyonundan, Meral Hanım’ın değersiz biriyim yönündeki kök inancından, Lara Hanım’ın kaygılarından kendime dair pek çok şey buldum. Ayrıca bu kitap için okudum ve bitti diyemiyorum. Muhtemelen bundan sonraki süreçte ara ara açıp baktığım ve içindeki formları düzenli olarak doldurduğum bir kitap olacak. Özellikle kaygıyı, öfkeyi, suçluluğu ve utancı anlamak kısımları bana çok yardımcı oldu. Varsayımlar ve kök inançlar bölümünde kendime, diğer insanlara ve hayata karşı pek çok varsayımımın ve kök inancımın olduğunu fark ettim. Bu varsayımları ve kök inançları değiştirmek benim için çok zor olacak. Ancak bu yolda mücadele etmeye hazırım. Kendimi dönüştürmekten artık korkmuyor ve bununla başa çıkabileceğimi düşünüyorum. Bu nedenle kendini dönüştürmek isteyen ve bu konuda cesareti olan herkese bu kitabı içtenlikle tavsiye edebilirim.
Kişisel Gelişim
Evinizdeki TerapistDennis Greenberger · Altın Kitaplar · 2019853 okunma