Sevan Nişanyan'ın 18.08.20 tarihli, Kimdir Bu Alevîler başlıklı Samos Sürgünü sohbetinden aldığım notlar:
Alevilik
zülfikar
• İslam hukukunda mürtedin cezası ölümdür. Dolayısıyla İslam'la pek başı hoş olmayan, İslamı sindirememiş insanların yegane sığınağı 19. yüzyılın ortalarına kadar Alicilik oluştur.
zülfikar
İsmet Özel'in Karşıt Görüş'teki konuşmalarını dinliyordum. İlginç ama Sevan Nişanyan'la neredeyse lafzen bile aynı şeyi söylüyorlar: "Müslüman baskısından kurtulmak isteyen gayrimüslimlerin sığındığı bir şeydir Alevîlik."
zülfikar
"Haçlı seferleri başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra bu toprakları terk etmek istemeyen Haçlılar Alevi oldular. Orta Doğu Alevilerinin çoğu Haçlı kalıntısıdır." İsmet Özel
zülfikar
• Anadolu'da bir Alevi köyüne uğramak, temiz bir dağ havası almak gibidir. İyimserlik rüzgarile dolarsın, "düzgün düşünebilen, akıllı, görgülü, devletin ideolojik saldırganlığından benliğini koruyabilen insanlar" dersin. Sonra bir Atatürk tartışmasına girersin, sıçılır ortalığa ve bir an evvel oradan da kalkıp gitmek istersin.
zülfikar
• Alevi'nin Ali mitolojisinde Hıristiyanlığın bariz etkileri var. İsa'ya benzer bir figürdür. 12 havari gibi 12 imam vardır. Paskalya geleneğini andırır törenleri vardır. Orta Asya Türk geleneklerinden, Ermeni ve Kürtlerden, Ortadoğu inançlarından da bir şeyler almışlardır.
zülfikar
• Eskiden Alevilik ile alakalı literatür gizliydi; şimdi öyle değil, artık okunuyor bunlar.
zülfikar
• Fırat'ın Doğusu Alevîlerden ârîdir. Osmanlı oraları arındırmıştır. Batısında büyük Alevi toplulukları var. Hatay'da, Antakya'da Arap Alevileri olan Nusayriler var. Sonuçta Alevilik eklektiktir. Başı İslam'la pek hoş olmayan topluluklar bu harekette bir araya gelmişler. Bunlar Osmanlı'ya muhalefet eden, İslam'ın namaz, oruç, hac gibi temel şartlarını reddeden, şeriatı reddeden topluluklardır.
zülfikar
• Orta Asyadan gelen Şamanistler ve Kürtler büyük kitleler halinde Alevilere katıldı. Bugün de Alevi nüfusun yarısına yakını Kürt, yarısı Türk'tür.
zülfikar
• Devletle araları hiçbir zaman iyi olmamıştır. Sürülmüşlerdir, kaçmışlardır, baskı görmüşlerdir.