Doktor Ox'un Deneyi
2022 4. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2022 00:52
Kitabı ilk okumaya başladığımda Quiquendone kentini çok garipsedim. Neden mi? Normalden fazla sakinler. Hemde yüzyıllar. Bu sıradan bir sakinlik değil. Kalp atışlarının en fazla 50 60 olduğu sakinlikten bahsediyorum. O kadar sakinler ki yüzyıllardır suç işlenmemiş, kimse kimseye karşı sesini bile yükseltmemiş. O derece bir sakinlik. Tabi her ne kadar suç işlemeyen bir kent olsa da bir belediye başkanı ve belediye başkanının halkının iyiliğini düşünen projeleri var. Bunlardan biri de kentin aydınlatma sistemi. Kenti bu karanlıktan kurtarmak ve maddi bir kayıp da istemeyen belediye başkanı Doktor Ox'un aydınlatma ile ilgili fikrini beğeniyor ve gerekenleri yapıyor. Ahh, zavallı belediye başkanı! Herkesi kendi gibi sanıyor işte. Ve birden kentte garip olaylar yaşanmaya başlıyor. Kitapta salgın olarak adlandırılıyor. Çünkü sinir, öfke gibi belirtiler Quiquendone kenti ve sakinleri için ancak salgın bir hastalık olabilir. Bu durumun nedenini ise aslında okur en başından anlıyor. Hem konuşmalardan hem de olay içinde gerçekleşenlerden. Kitabın sonuna geldiğinizde ise aslında bilimsel bilginin yanı sıra bir soru kafaya takılıyor: Acaba yalnızca oksijen ile bir insanın fiziksel, ruhsal tüm nitelik ve nicelikleri değişebilir mi?
Doktor Ox'un DeneyiJules Verne · İş Bankası Kültür Yayınları · 202123,7bin okunma