2022 12. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2022 21:47
Ana sen nasıl bir anasın :) Hayatı boyunca zorluklarla mücadele eden evlendiği zamanda kocasından şiddet gören, bu şiddetin vermiş olduğu içe kapanıklık ve umutsuzluk dolu bir yaşamdan sonra oğluna bağlılığı ve desteğinin gösteren ana(Pelageya) gibi ana :) Bazı yerlerde ana karakteri Maksim Gorki'nin kendi annesinde görmek isteği yanlarını kaleme almış deniliyor. Her ne denilirse denilsin ana karakteri oğluna olan inanç ve desteğin ne kadar önemli olduğunu okuyuculara vurguluyor. Eser Rusya'da fabrika işçilerinin bulunduğu bir mahallede , işçilerin yaşam tarzlarını anlatmasıyla başlıyor. Kitabın ana karakterinden biri olan Pavel annesinin(Pelageya) babası tarafından şiddete maruz kalmasını görerek büyümüş bir çocuk. Babasının ölmesi sonucu annesine karşı tutumu sert ama saygısızca değil daha sonraları kitap okumaya başlıyor. Kitap okudukça hayata olan bakış acısı değişiyor. Değişen bakış acısıyla annesine olan tutumu soğuk ama daha saygılı bir hal almaya başlıyor. Okudukça tabiri caizse adam olmaya başlıyor ve içinde bulunduğu bozuk düzeni düzeltmeye çabalıyor. Sosyalist olan Pavel, fabrika işçilerinin düşük ücret karşılığında çalışmasının haksızlığına isyan edip Sosyalist devrimini gerçekleştirmek için arkadaşlarıyla çözüm yolu arıyor ve bu yolu da silahlarla değil okumayla, kitaplarla yapmaya çalışıyor. Ana işte burada devreye giriyor. Pavel sosyalist devrimi için arkadaşlarıyla bir araya gelirken ana geçmişin vermiş olduğu içe kapanıklıktan ötürü başlarda oğlu ve arkadaşlarının ne yapmaya çalıştığının bilincinde değil tek derdi oğlunun başına bir iş gelmemesi daha sonraları ise olayları kavrayıp oğlunun en büyük destekçisi oluyor. Kitap iki bölümden oluşuyor ilk bölüm Pavel ve arkadaşlarının sosyalist devrimi gerçekleştirmek için yapmış oldukları hazırları ikinci bölüm ise bu hazırlık sürecinin eyleme dökülmesini anlatıyor. İlk bölümde ana olayları yavaş yavaş kavrıyor ikinci bölümde ise tabiri caize oğluna ve davalarına olan inancı ve desteği sayesinde devrimin ana karakteri oluyor. Bana göre kitaptan çıkartılacak dersler; -Okumanın insan psikolojisi ve fizyolojinde ki değişeme etkisi -Haksızlığın karşında dik durabilme kabiliyeti -Kadına şiddetin barbarlığı -Bir annenin oğluna olan inancı ve desteği -Bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığı göden insanların iki yüzlülükleri gibi konularda farkındalık oluşturan bir eser. Kitapla ilgili olumsuz eleştirilerime gelecek olursam; Yazar bazı duyguları fazla uzatarak okuyucuda bıkkınlık hissi oluşturuyor. Sosyalizmi abartarak ütopya havası veriyor. Anne- oğul sevgisine fazla resmiyet katıyor, insan ilişkilerinde samimiyet havasının eksiltiyor. Farkındalık açısından güzel bi eser. Okunmasını tavsiye eder iyi okumlar dilerim.
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 202534,3bin okunma