2022 6. kitabı
4321 Birbirinin eşi ama farklı, yani aynı ebeveynleri aynı gövdeleri, aynı genetik yapıları olan. Karşılarına çıkan farklı TESADÜFLER veya TERCİHLER sonucunda; her biri farklı bir kentte, farklı bir evde kendine özgü koşullarda yaşayan dört erkek çocuğu. O koşulların etkisiyle şu ya da bu yöne savrulan çocuklar, kitap ilerledikçe birbirinden uzaklaşacak, çocukluk ergenlik ve gençlik süreçlerini geçecek, kişilikleri giderek daha belirginleşecek her biri kendi yolunda ilerleyecekti ,ama aslında dördü de aynı kişiydi... üç ayrı kişinin yaşamını anlatmak yerine kendisinin 3 ayrı versiyonunu yaratarak, kendi hikayesi ile birlikte onlarınkini de anlatıyor yazar. Kitabın adı buradan geliyor 4321. Kitap aynı zamanda Amerika tarihinin bir dönemini belgesel kıvamında anlatan 1127 sayfadan oluşuyor. 60 a yakın karakter ile tanışmak ve alışık olmadığımız bir tarzda yazılmasından dolayı, kitap bazen çiğnenmesi zor bir lokma oluyor. Bazen de sular seller gibi akıp geçiyor. Bir dönemin Amerikan tarihine parelel yaşam ilişkileri, Vietnam savaşı, siyaset, ırkçılık, 68 öğrenci olayları, yazarlık tavsiyeleri… Kitaptaki sıra dışı cinsel ilişkiler bazı okuyuculara çok sert gelebilir, Ama hayata tepeden tarafsızca bakabilmek ve gördüklerini, bildiklerini çekincesiz anlatabilmek, ancak bu düzeyde erişilmiş bir olgunlukla mümkün olmalı. 60 a yakın (okuma tavsiyesi olabilecek) kitap ismi, 20 ye yakın film ismi de kitabın bonusu… Tercihlerimizin, ve tesadüflerin hayatımızı ne kadar fazla değiştirdiğini okuma süresince hep sorguluyorsunuz. Auster, bu kitap için “kendi yaşamımdan bazı şeyleri aktardım, ama hangi yazar bunu yapmaz ki?”diyor. Yazardan başka çeviri özel bir takdiri hak ediyor. Tebrikler Seçkin SELVİ
4 3 2 1Paul Auster · Can Yayınları · 2017654 okunma