Ey Öncüler !
2022 26. kitabı
Belli bir yaştan sonra hele hele nitelikli bir okuyucu olduktan sonra elinize aldığınız her kitabı okuyamıyorsunuz. Özellikle romanların derya deniz olduğu bir ortamda size o dönemi yaşatacak, karakterlerin ruh halini benimseyeceğiniz, gözünüzde film şeridi gibi canlandırabileceğiniz ve en önemlisi de kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz bir roman okumak kolay olmuyor. Artık genellikle toplumsal gerçekçi romanları okuyabiliyorum. Otobiyografik özellikler taşıyan ya da yazarın yaşadığı dönemi anlattığı romanlar. Neyse girizgahtan sonra Willa Cather'ın en meşhur eserlerinin başında gelen Ey Öncüler'den bahsedelim. 216 sayfa ama bir ömrü anlatan harika bir roman. John Steinback, Jack London ve Yu Hua'dan aldığım hazzı aldım. Kitabı bitirdikten sonra birkaç dakika boşluğa bakıp Alexandra Bergson'u düşündüm. ***** Willa Cather, ABD'nin en hızlı büyüdüğü dönemde yaşayan bir yazar. Çiftliklerin hızla büyüdüğü, kırsaldan kente göçün hızlandığı, insanların altın aramak için koskoca kıtayı talan ettiği, sanayinin ve bankacılık sektörünün dur durak bilmeksizin geliştiği bir dönem. Kadının toplum içindeki rolü de yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Artık mahlas kullanmadan da kadınlar kitap yazabiliyor. Üniversiteye gidebiliyorlar. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir süre editörlük ve ingilizce öğretmenliği yapıyor Cather. Sonrasında New York'a yerleşiyor ve ölene kadar orada yaşıyor. Tıpkı bu kitapta olduğu gibi yarattığı güçlü kadın karakterler sayesinde feminist edebiyatın öncülerinden biri oluyor ve Pulitzer ödülü alıyor. En kısa zamanda diğer romanlarını da okuyacağım. Çünkü okurken kendimi çocukluğumun geçtiği dede evinde hissettim. Kendi yazma serüvenimde bana ilham olacak bir akıl hocası daha buldum... ****** Alexandra Bergson, ailesiyle beraber İsveç'ten ABD'ye göç eden ailenin üçüncü ve tek kız çocuğu. 1800'lü yılların sonlarına doğru Avrupa'nın her yerinden akın akın göç alır Amerika. Toprakları genişler, yeni tarlalar açılır, herkese yetecek kadar toprak vardır. Babasını erken yaşta kaybettikten sonra evin tüm sorumluluğu Alexandra'nın üzerine kalır. Babası ölmeden önce vasiyet eder kardeşler ayrılmayacak ve topraklara sahip çıkılacaktır. Ailenin en zeki çocuğu olarak bu görev de Alexandra'ya düşer. İşte o günden sonra kendi ayakları üzerinde sapa sağlam duran, yatırım yapan, aileyi zenginleştiren, kimsesizlere kucak açan ve tüm bunları yaparken kendisini unutan Alexandra'nın hikayesini okuyoruz. Unutamayacağım ve bende derin izler bırakan bir roman oldu. Bazen o çok istediğiniz mutluluk sizin istediğiniz zamanda kapınızı çalmaz. Çaldığında ise çok geç olduğunu düşünebilirsiniz, çünkü siz artık eski siz değilsinizdir. Köprünün altından çok sular akmıştır, ansızın gelen mutluluğa şüpheyle yaklaşabilirsiniz. Alexandra'nın hikayesi kendi içinde zorlukları, hüznü, azmi, hayal kırıklıklarını, bir insanı en çok kendi kanından olanların üzebileceğini ve tüm yaşananlara rağmen mutlu olmaktan vazgeçmemeyi barındırıyor.
Roman
Ey Öncüler!Willa Cather · Dedalus Kitap · 202142 okunma