···Okunma: 01 Mart 2022 17:47 Eser 4 bölümden oluşmaktadır. 1970 yılında ilk 3 bölümü yayınlanmıştır. 2014 yılında ise 4.bölüm ilave edilmiştir. İlk 3 bölümde idealist bir martı ve başarı öyküsü anlatılırken,4. bölümde bu başarı ulaşılması zor bir kavrama dönüşmüştür.
Jonathan diğer martılardan çok farklıdır. Diğer martılar sadece yiyecek bulmak için uçarken, Jonathan için uçmak bir tutkudur. Bu farklılığı ailesi ve sürü tarafından pek hoş karşılanmasa da Jonathan uçma arayışına devam eder. Başarısız olduğunda vazgeçmek ister fakat düşünceleri peşini bırakmaz. Sürüden ayrılıp özgürce uçmaya karar verir. Sürüden ayrıldıktan sonra ise birçok başarılı uçuş gerçekleştirir. Bunu sürüdekilerle paylaşmak ister fakat bu davranışlar Martı Konseyi tarafından reddedilir ve Jonathan sürüden atılır.
Martı Jonathan yalnız başına uçuş yaptığı sırada, başarılı uçuş yapan iki martıyla tanışır ve cennet denilen yere doğru uçarlar. Buradaki her bir martı kendisi gibi farklı ve başarılı martılardır. Chiang ve Sullivan adındaki martılardan birçok uçuş tekniği öğrenir. Jonathan öğrendiklerinin dünyadaki martılara da ulaşması için dünyaya geri döner.(Bu kez öğretmeye hazır bir martı olarak.)
Jonathan dünyaya döndüğünde Fletcher dâhil olmak üzere sürüden dışlanan birçok öğrencisi olmuştur. Jonathan bu öğrencilerle dışlandıkları sürüye geri döner. Sürü onlara sırtını dönse de Jonathan eğitim vermeye devam eder. Bu öğrenme sürecine birçok yeni martı da eşlik eder.
Bir gün Fletcher kayaya çarpar ve herkes onun öldüğünü düşünür. Fakat Fletcher ölmemiştir. Martılar bunun şeytan işi olduğunu düşünür ve ona saldırır. Fletcher ve Jon uçarak kaçarlar. Ertesi sabah Fletcher’ın kendisine ihtiyacı kalmadığını, ihtiyacı olan tek şeyin kendisini bulması gerektiğini söyler ve uçarak gözden kaybolur.(Öğrenmek için ihtiyacı olan tek şey kendini bulmaktır.)
Jonathan ortalıktan kaybolduktan sonra Fletcher ve öğrencileri başarılı uçuşlar sergilemişlerdir. Fakat zamanla diğer martılar Jonathan’ın kutsal olduğu inancına kapılmışlardır. Artık hiçbir kuş uçmak istememiştir.
Başlangıçtaki kuşlar ve Fletcher ölür, mezarlar tapınak halini alır. Jonathan’ın tüm öğretileri kutsal ilan edilir ve bu öğretilere sıradan martıların ulaşamayacağı düşünülür. Martılar Jonathan’ın öğretisini bırakıp yeniden uçmaya başlar. Sürekli bir sorgulama içinde olan martı Anthony ise olanların masaldan ibaret olduğuna inanır. Fakat kendini ölüme götüren bir uçuş esnasında yanından geçen bir martıyla karşılaşır. Kim olduğunu sorduğunda ise “Bana Jon diyebilirsin” cevabını alır. (Ancak yaşamı sorgulamaya başlayınca, hakikate ulaşır.)
· Baş kahraman martı Jonathan sürüden dışlansa bile hedeflerinden vazgeçmeyen, bu uğurda çaba gösteren idealist ve özgün bir martıdır.
· Eserde başarının, sabrın ve çabanın tek kaynağının ÖZGÜRLÜK olduğunu gördüm. Kişi ancak özgür bırakılırsa öğrenebilir.
· Eser; güvenli yaşam alanı adı altında insanların özgürlüğü elinden alındığı mesajını vermektedir. Gelecek neslin baskılara boyun eğmemesi, Jonathan gibi efsane olabilecekken silik bir yaşam yaşamaması öğüdünü vermektedir.
Keyifli okumalar diliyorum :)