Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Bu kitabı bir başarı öyküsü olarak ele alıp kişisel gelişimine katkı sağladığını düşünenler okurlar, kitabın son sayfalarını tekrar okusunlar.
Uygulamada kitap hakkında yazılanları okuduğum zaman kitap hakkındaki tek bakış açısının adamın başarı arzusunun ve gün sonunda gösterdiği azim sayesinde elinde bir balık bile olmadan geri dönmesinin onu okur gözünde nasıl yücelttiği ile ilgili olduğunu gördüm.
Anlıyorum ki benim gördüğüm kadarıyla okurların hiçbiri yazarın yüzümüze çarptığı nihilizm anlayışıyla dehşete düşmemiş!
Tabii sorun tamamıyla bende de olabilir çünkü başarı kavramını çok da umursadığım söylenemez. Hatta evrenin durmaksızın sürüklendiği yok oluş gerçeğini de düşünürsek o kavramı gereksiz bulduğum, ona inanmadığımı bile söyleyebilirim.
Yani demek istediğim; balıkçımızın gün sonunda elinde hiçbir kazancının olmamasına, hatta ona hayatını sağlayan işin gerektirdiği ekipmanlardan da zarara uğramış olmasına rağmen yaşlımızın bu macerasını onun ileride hatırlayacağı tatlı bir başarı hikayesi olarak göreceğini savunun okurlar, size tamamıyla saygı duyuyorum ve bu b** çukurunda bu denli optimist olabildiğiniz için sizi takdir ediyorum.
Fakat bana sorarsanız, adamın bu macerası ona hiçbir şey vermemekle beraber sahip olduklarını da kaybettirdi, ona denize açılmayı bir daha istememesine sebep olabilecek kötü deneyimler yaşattı.
Evet, bu deliliğe -farklılığı göze alma- hiç girişmemiş olsaydı ve her gün onunla beraber aynı yerde balık tutan, daha ilerisini göze alabilecek, hatta bunu düşünebilecek, cesaretten yoksun, sıradanlığın getirdiği görünmez sefalet içindeki onca insanla ömrünün sonuna kadar aynı eylemi gerçekleştirmiş olsaydı büyük ihtimal var olduğu süre boyunca kendinden nefret edecekti. Belki de bunu başarı sayabilirim çünkü bu tamamıyla kendi normarıyla giriştiği bir mücadele.
Sonuç olarak, daha ötesini hedefleme cüretini gösteren balıkçımızı tebrik ediyorum ama eli boş bir şekilde dönen adamımızın muhtemelen bir daha balık avlayamayacak olmasına sebep olan ve onu zarara uğratan bu kısa öyküsünde "başarı" olarak adlandırabileceğim pek bir şey göremiyorum.