Sert ve Öz
2022 4. kitabı
Hemingway'e Yaşlı Adam ve Deniz ile başlamıştım. O zamanlar yazarın dilini sevmemiştim. Bana fazlasıyla yalın gelmişti ve çok kısa cümleleri sebebiyle konuya bir türlü girememiştim. Her ne kadar tartışmalı olması, hakkında farklı düşünceler doğurma potansiyeli sayesinde sevdiğim kitaplar arasında olsa da okurken çok zevk aldığımı söyleyemem. Şimdi ise,Kadınsız Erkekler'den sonra, yazarın tarzının bu olduğunu keşfettim ve kesinlikle Hemingway okumaya devam edeceğim. Kadınsız Erkekler'i size şöyle anlatayım: Yüksek doz hayat çektim. Ama bu hayattan kastım yazarın kasvetli konuları ağır bir şekilde işlemesi, sizi düşünce bombardımanına tutması, aklınıza değişim fikirleri serpiştirmesi değil. Öyküler, tamamen sıradan insanların sıradan olaylarını anlatıyor ki Hemingway'in basit anlatım tarzını ele alırsak tam da yazarın kalemine uygun bir konu. Yazarın ustalığına epey yerde hayran kaldım: Uzun uzun anlatılsa sizi dehşete düşürecek bazı olayları diyalogların arasına basit bir şekilde sıkıştırmış fakat bu, gözünüze perde çekmiyor. Aksine böyle meselelerin günümüzde dahi ne denli meşrulaştırıldığını; bizi, her yanımızda olmasının getirdiği bir kayıtsızlık haline bürüdüğünü fark ediyorsunuz. Kitap, hep bir hareket halinde gelişiyor. Belki sarsıcı yanı da budur. Olaylar akıp giderken bir şey yapılamayacağını hissettirmiş size Hemingway Baba-ki bunu nasıl yaptığı hakkında hiçbir fikrim yok. Belki de bu yorumumu içimdeki uslanmaz romantiğe borçluyum ki kendisi her şeyden sıradanlığın, gündelik olayların getirdiği boğuculuğu çıkarmayı pek sever :) En sevdiğim öykü ise tartışmasız bir şekilde Beyaz Fillere Benzeyen Tepeler. Resmen okurken havada çiftin birbirine söyleyemedikleri şeylerin çaresizliğini hissettim. Bütün durumların birbirinden kötü olduğu bir durumda bir tercih yapmanın zorluğunu, kendi tercihleriyle sevdiği adam arasında kalan bir kadının çelişkisini ve kendini söylediği yalanlara inandırma çabasını, ki sık yaşanan bir durumdur -_- , yazar bize usta bir şekilde yansıtmış. Ayrıca yazarımızın savaş, içki ve güreşin her şekliyle kafayı bozmuş olduğunu söyleyebilirim ve bunun sonucu olarak Amerika'yı epey soludum kitapta. Son zamanlarda bana ne oluyor bilmiyorum fakat Amerikan edebiyatı kuyusuna düşmeye başladım galiba.
Kadınsız ErkeklerErnest Hemingway · Bilgi Yayınevi · 2024739 okunma