2022 5. kitabı
Okunma: 03 Mart 2022 13:42
Uzunca bir zamandır kitap okuma konusunda durgunluk yaşamış olsamda bu durumun geçiciliğini kabul edip bu yılın 5.kitabını bitirmiş bulunmaktayım. Gömülü Şamdan, Stefan Zweig'ın benim okuduğum 8.kitabı oldu. Devamında okuyacağım Zweig kitaplarının da bu denli kaliteli olacağını bilsem de okuduğum kitapları arasında en farklı olan kitap buydu. Yahudiliğin önemli sembollerinden biri olan 7 kollu şamdanın yıllar boyunca olması gerektiği yerden koparılıp ordan oraya savruluşunun hikayesiydi. Şamdanın yolculuğunun arka planında asıl önemli olan şamdanın izini süren halkın şamdana olan inançlarından hiç vazgeçmeyişiydi. Zweig'ın okuyucuyu içine alan akıcı yazı yazma yeteneği beni yine hiç şaşırtmadı. Okuduklarımın kurgu olduğunu bildiğim halde bittikten sonra 7 kollu şamdanla alakalı birçok şey okudum, cevaplar bulmaya çalıştım. Sanırım ben Zweig'tan dinlediğim bu serüveninin ve o serüvenin sonunda tıpkı Benjamin'e yayılan sıcacık iç huzurun gerçek olmasını istedim. Benim gibi Yahudilik konusunda hiçbir bilgisi olmayan bir insanın okuduktan sonra gerçekten işine yarayacak küçük bilgiler elde edebileceğinden eminim. Edebi yanının dışında okurken aynı zamanda öğreniyor olmanın keyfi benim kitabı daha çok sevmemi sağladı. Okumayı düşünenlere mutlaka tavsiye ederim.
Gömülü ŞamdanStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202217,9bin okunma