2022 16. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2022 20:47
️ #reşatnurigüntekin seçkin bir yazarımız olmasının yanısıra edebiyat fakültesi mezunudur; öğretmenlik, okul müdürlüğü, milli eğitim müfettişliği, milletvekilliği ve Paris’te kültür ateşeliği de yapmıştır. Askeri doktor olan babasının zengin kütüphanesi içinde büyümesi ona edebiyat sevgisini aşılayan yegane neden olmuştur. Müfettişlik yaptığı sıra karış karış gezdiği Anadolu’dan topladığı zengin konular sayesinde, 20’ye yakın roman ve 200 civarı hikaye kaleme almış üretken yazarlarımızdandır. Milli Edebiyat (Yeni Lisan) anlayışı içinde olan yazar, eserlerinde yalın ve kısa cümlelerle kolay anlaşılır, akıcı bir üslup kullanmayı tercih etmiştir. Okuyucusuna mesajlarını eserleriyle ulaştırırken şaşırtıcı sonları da sevmiştir. Genellikle eserlerinde santimantal ve romantik bir yaklaşımla bireysel konuları ön plana çıkarmıştır. Tüm fotoğraflarından anlaşıldığı gibi ağzından hiç düşürmediği sigarası, ne yazık ki yazarın akciğer kanseri sebebiyle 67 yaşında ölümüne neden olmuştur. #Acımak romanı, arkasında devletin gücünü bulamayan Osmanlı Devleti'nin idealist memuru Mürşit'in çöküşü ile genç Türkiye Cumhuriyeti'nde ideallerini gerçekleştirme fırsatını bulan kızı Zehra'nın bütün çelişik durumlarını anlatır. Mürşit’in zaafları yüzünden ölen iyi ve dürüst ruhu, Zehra’nın vücudunda güçlenmiş olarak yeniden doğar. Zehra çevremizde rahatlıkla karşılaşabileceğimiz idealist, disiplinli ve kuralcı bir öğretmendir. Yazar, Zehra öğretmen üzerinden tek tip insan yetiştirmeye dayalı okul disiplinlerine de eleştiriler getirmektedir. Zehra öğretmenin farklılıklara müsade etmeyen tutumunu, okul bahçesindeki tek tip haline sokulmuş ağaçlar üzerinden de örneklendirir. Acımasız ve duygusuz Zehra öğretmen, disiplinli öğrenciyi iyi sayıp kurallara uymayan öğrencileri sebeplerine bakmaksızın ötekileştirerek sınıfta ayrı bir köşeye oturtup tecrit etmektedir. Hikayenin ilk bölümü Zehra öğretmenle başlar. Daha sonra babasının günlüğünü okumasıyla olay örgüsü babasının hikayesi üzerinden şekillenir ve sonunda Zehra’ya ve okuyucularına bir hayat dersi çıkartacak şekilde sonlanır. Kitabın ana fikrine, babamın küçüklüğümden beri bana verdiği öğüdü yakıştırdım: “Duyduklarına hiç inanma; gördüklerinin ise yarısına inan!” Konusu (Spoiler): Zehra’nın anneannesi ve annesinin telkinleriyle başlarına gelen her felaketten mesul tuttuğu babası aslında iyi niyetlerinin kurbanı olmuş saf bir insandır. İdealist bir memur olarak başladığı işinde, çevresindeki menfaatçi ve üç kağıtçı memurların çokluğunu görünce; devlet memuriyetliğine duyduğu heyecanı ve azmini yitirmeye başlar. Başlangıçta çalışkanlığı yüzünden terfisi bile yapılmaz; çünkü dairenin böyle bir memura ihtiyacı vardır. Angarya işlere itiraz edip eskisine göre daha az iş yapmaya başlayınca, ironik bir şekilde kaymakamlığa terfisi de gerçekleşir. Kaymakamlığı sırasında yanlış işlere itirazından ve resmi işlemleri beklemeden icraatlere başlaması gibi durumlardan dolayı, ilçeden ilçeye sürüldükçe; çöküşe geçmiş bir devletin çürümüş farklı işleyişlerine de şahit olur. Ama başına gelen en büyük felaket evlendikten sonrasıdır. Namazında abdestinde iyi bir insan olarak görünen kayınvalidesini ve eşini memnun edebilmek için; onları diledikleri gibi yaşatmaya çalışır. Ancak yanlış kişilere harcanan bu emeklerinin sonucunda, maddi ve manevi olarak iflas eder ve hapse düşer. Mürşit çocuklarının geleceği için her şeye katlanır. Ancak büyük kızı veremden ölür. Zehra’yı da kayınvalidesi ve karısının zihniyetinden korumak için yatılı okula yerleştirir. Yatılı okulda büyüyen Zehra, annesi ve anneannesinin dolduruşlarıyla babasını hep kötü adam olarak bilmiştir; ta ki babasının günlüğünü okuyana kadar. Sonunda Zehra öğretmen acımayı öğrenmiş ve tam bir öğretmen olmuştur.
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 202151,6bin okunma