Çok çarpıcı!
2022 7. kitabı
Okunma: 08 Mart 2022 22:45
Okurken hakkında söylemek istediğim bir sürü şey vardı. Ama bitirdikten sonra kalbim kırık, aklımda binbir düşünce parçacığıyla kalakaldım. Dağınık bir metin olursa şimdiden kusura bakmayın. Kitabı 20 günde okudum. 20 gün boyunca hüzün, neşe, keder, heyecan, öfke, korku, şaşkınlık ve daha ne kadar duygu varsa bir arada yaşadım. Yaşam üzerine çok düşündüm: düşmenin, kalkmanın, kalkamamanın; insanın her ne olursa olsun, bir şekilde, her şeye rağmen yaşamaya devam edebileceğinin. Ama en çok da sevmenin ve sevilmenin ne büyük nimet olduğunu hayretle düşündüm. Çocukluğumuzun tüm yaşamımızı nasıl da ördüğünün, biçimlendirdiğinin acı gerçekliğini tekrar hatırladım. Bir şeylerin tamir edilip edilemeyeceğini sorguladım, sorgulamaya da devam ediyorum. Anlayacağınız üzere -içerdiği vahşetten ötürü- güzel olarak nitelendiremeyeceğimiz fakat hayat kadar dehşet veren ve çok etkileyici bir kitap okudum. 4 arkadaş: Mimar olan fakat hayallerini bir türlü gerçekleştiremeyen babadan zengin Malcolm; Dobra, kurnaz, biraz acımasız ve şahsına münhasır sanatçı JB; Oldukça nazik, şefkatli ve ünlü bir oyuncu olmak isteyen Willem; Son olarak ana karakterimiz avukat Jude. Geçmişi tarafından alıkonulan, günden güne travmalarıyla zehirlenen Jude. Ciddi ciddi kıskandığım bir dostluk ve aşk öyküsü. Canım yazar bize, sarsılmaz bağlar ve büyük bir sevgiyle birbirine bağlı olan bu dörtlünün 20’li yaşlarından 50’li yaşlarına kadarki hayatlarını anlatıyor. Bazen gözümden kalpler fışkırarak bazense olayların dehşetiyle göğsüm sıkışarak okudum kitabı. Sevdim mi? Sevmedim mi? Buna cevap vermek zor. Fakat feci etkilendim. Karakterlerin derinliğine, yazarın üslubuna ve zekasına hayran kaldım. Henüz mart ayındayız ama bu kitabın -şimdiden- bu yıl okuduğum en iyi kitaplardan biri olduğunu hissediyorum. Tüm çarpıcılığına rağmen herkese hitap etmiyor, hele de kitapları yalnızca iyi hissetmek için, keyif için okuyanlar uzak durmalı. Bazı konularda tetikleyici olacağına eminim, uyarmadı demeyin. Yorucu bir okuma olabilir ayrıca. Bu yüzden -içimden gelenin aksine- herkese önermiyorum. Ama okuyanların ucundan kıyısından bile olsa kendilerine dair bir şeyler bulacaklarını düşünüyorum.
Değersiz Bir HayatHanya Yanagihara · Doğan Kitap · 20245,6bin okunma