Atomik Alışkanlıklar
2022 3. kitabı
Okuduğum en iyi kişisel gelişim kitabıydı. Eleştirdiği şeyin çözümlerini sunan hatta bunu yaparken nasıl bir yol izleyeceğimizi söyleyen, tavsiyelerini maddelere ve bölümlere ayırarak uygulanmasını kolaylaştıran bir kitap. Bence herkes okumalı. Özellikle tabiki ikiyi bir alışkanlık kazanmak ya da kötü bir alışkanlıktan kurtulmak isteyenler tercih etmeli ama böyle istekleri olmayanlarında okumasını tavsiye ederim mutlaka hayatınıza güzel şeyler ekleyecek ve farklı bir bakış açısı elde edeceksiniz. Bunu diğer kişisel gelişim kitaplarından ayıran en temel şeylerden biri de uygulamışım istediği şeylerin kolaylığı. Bir anda her şeyi değiştirmeni ve büyük adımlar ananı istemiyor. İzlediği yol ve tavsiyeleri gayet kolay yapılabilecek gerçekçi ve işe yarayan şeyler. Özetlemem gerekirse ben çok beğendim, hayatıma çok güzel bir katkısı oldu iyi ki okumuşum. Özellikle erteme hastalığı olan ya da verimliliğinin düştüğünü düşünen kişilere tavsiye ederim. Birkaç alıntıyla incelemeyi noktalıyorum hepinize iyi okumalar. ‘Bu, bütün insan davranışlarının ardındaki geri bildirim döngüsüdür: Dene, başarısız ol, öğren, farklı şekilde tekrar dene. Pratikle işe yaramaz hareketler silinir ve işe yarayan eylemler pekişir. Alışkanlık böyle oluşur.’ ‘Bir sorunla tekrar karşı karşıya kaldığınızda beyniniz onu çözmeyi otomatikleştiyseler başlar. Alışkanlıklarınız düzenli olarak yüzleştiğiniz sorunları ve stresi çözen bir dizi otomatik çözümdür. Davranış bilimci Japon Hreha’nın yazdığı gibi ‘alışkanlıklar, en basit haliyle, çevremizde tekrarlanansorunlara güvenilir çözümlerdir.’ ‘Bir alışkanlık edinmek istiyorsanız Davranış Değişikliğinin 4 Yasasını uygulamalısınız. Bunlar: 1: Görünür Kılın. 2: Cazip kılın. 3: Kolaylaştırın. 4: Tatmin edici kılın. Eğer kötü bir alışkanlığı bırakmak istiyorsanız ise bu 4 yasayı tersini çevirmesine hayatınıza uygulamalısınız.’ ‘Her davranışın bir yüzey seviyesinde isteği, bir de altta yatan, daha derin bir güdüsü vardır.’ Atomik Alışkanlıklar James Clear
Atomik AlışkanlıklarJames Clear · Pegasus Yayınları · 202221,1bin okunma