2022 11. kitabı
Selam arkadaşlar Salah Birsel Asansör Yazar ile tanışma kitabım olan ‘Asansör’ içinde farklı konular ile ilgili 28 deneme olan bir kitap.. ancak sanırım tanışma kitabı olmamalıydı.. Salah Birsel benim gibi bir felsefeci, anadiline çok hakim ,kelimelerle oynayan şiirde zekanın önemine vurgu yapan kendine has bir şiir anlayışı geliştiren şair, yazar.. En sevdiğim tür olan denemelerinde ise tıpkı asansörde gezer gibi farklı katlarda farklı konulardan bahsediyor. Bazen Türk edebiyatındaki önemli isimlerin hiç bilmediğimiz yönlerini kıyaslarken, başka bir denemede Rousseau ile sohbetini anlatıyor.. Sonra birdenbire kitabımı kim çaldı diyor? Sayfalarca Kendi çocukluğundan bahsedip, Beyoğlu’nda gezdiriyor bizi.. Andre Gide’in sevdiği kitapları anlatıp, bizi Blaise Cendrars adında duymadığınız bir yazarla tanıştırıyor.. Kendi gibi iyi bir denemeci olan Montaigne’in yaşlılığını anlatıp, Çin’den İngiltere’ye size çayın tarihini anlatacak.. Salah Birsel’i okurken çok dolu ve bilgili biri olduğunu ,kendini çok iyi yetiştirdiğini ancak konuşur gibi yazdığı için bazen oradan oraya atlayınca yazıdan kopabiliyorsunuz. Zaten roman gibi bir solukta okumaktan öte bazı denemeler bilgi verici özellikte olunca denemenin konusu ile ilgili okumak daha iyi olur diye düşünüyorum.
Deneme
AsansörSalâh Birsel · Sel Yayıncılık · 202053 okunma