2022 10. kitabı
Okunma: 13 Mart 2022 15:47
Çocukluğum , Maksim Gorki'nin üç romandan oluşan otobiyografik roman serisinin ilk kitabı. Çocukluk zihnimizde en canlı hatıralarımız olduğu ve yaşamımızın geneline en etki eden dönem bence . Yazarın şiddet, yoksulluk , sevgisizlik ve boşluk dolu olan çocukluğunun ilk yıllarını okurken oldukça üzüldüm. Anneannesine olan sevgisi ve duygusal boşluğunu onun ile doldurmaya çalışması oldukça belliydi. Din konusunda da kafasının karıştığı, dini eğitime tabi tutulurken yaşadığı çatışmalar ve Çocuk aklı ile anneannesinin ve dedesinin farklı tanrılara inandıkları çıkarımını yapması aklımda kalan kısımlardan oldu. Yine aynı şekilde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili kısımlar aklımda oldukça yer edenlerden. Dedesinin anneannesine uyguladığı şiddete defalarca tanık olan yazarın anneannesine isyanı ve buna boyun eğmek zorunda olmadığını hatırlatmasi da bir çocuk bakış açısı icin çok kıymetliydi. Kitap gerçekten sarsıcı , üzücü ve oldukça yoğun. Ama sanırım serinin geri kalanını okumak istemiyorum. En azından şu an bir süreliğine tercihim olmayacak . Çocukluğum Maksim Gorki
Düşünce
ÇocukluğumMaksim Gorki · Can Yayınları · 201319,6bin okunma