İlber Hoca'nın diğer kitaplarına göre daha anlaşılır bir dilde yazılmış kesinlikle. Amacı da zaten herkese Türk Tarihi'ni okumayı sevdirmek. Zaten bazı sorularda bu konudaki sitemini de görebiliyoruz. Gençlerimizin tarih okumayı sevmediğini ve tarih okumayı/araştırmayı çok iyi bilmediğini söylüyor.
Soru-cevap şeklinde gitmesi okumayı kolaylaştırıyor belki ama bütünlüğü de bozmuş bana göre. Kitabı okuduktan bir süre sonra içinde yazanları daha düz yazılmış metinlere göre daha çabuk unutuyorsunuz. Tabi hatırlamak istediğiniz bir konuyu bulma imkanınız da biraz kolaylaşmış ama ben bu soru-cevap olayını pek sevemedim. Kopukluklar oluştu benim gözümde.
Bunun dışında bazı sorularda ekstra detaya girip bazı sorularda da bana göre söylenmesi gerekenleri söylenmemiş. Benim gibi sık tarih okuyan insanlar için bu biraz can sıkabiliyor. Tabi İlber Hoca'nın 1000 sayfalık kitabını okumak da cesaret, bilgi ve sabır ister. Bu yüzden kısa tutup gençlerin daha çok ilgisini çekmek istemiş.
Genel olarak Tarih okumaya hevesliyseniz ve İlber Hoca'nın kitaplarıyla ilgilenmeyi düşünüyorsanız bu kitap ile başlayıp ikincisiyle devam etmenizi öneririm. Herkesin elinin altında olması gereken bir kitap serisi bana göre.