·192 syf.····Okunma: 17 Mart 2022 14:58 Dün başladığım ve bugün de severek okuyup bitirdiğim Kaplan Adam'dan kısaca bahsedeceğim bugün. Domingo daha evvel yazardan Güzellik Bir Yaradır'ı bastı ve kitap çok beğenildi. Endonezya Edebiyatı ile tanışmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında o da.
Her ülkede olduğu gibi Endonezya'da da anlatılan kadim masallar vardır. Bunlardan en önemlileri sihirli erkek kaplanları konu alanlar. Eka Kurniawan da bu masallardan etkilenmiş ve dişi beyaz bir kaplan seçerek Margio adlı ana karakterin içine kontrolsüzce yerleştirmiş.
Ressam Enver Sedat'ın cesedi bulunduktan sonra, polis hiç şüphe duymadan Margio'yu tutuklamıştır. Margio görünürde sakin ve uysal biri olsa da onun Enver Sedat'ın boğazına dişlerini geçirmiş olmasının nedeni kimse tarafından anlaşılamamış ve bunun bir sır mı yoksa bastırılmış bir travma mı olduğu düşünülmeye başlamıştır. Ancak Margio'nun öfkeli arzusunun yönlendirdiği beyaz kaplan teması tamamen gerçekçi ögelerle umulmayan bir yere gider.
Kitap ilerledikçe; eşinin dayaklarıyla yıkılan bir kadına, bir anneye uzanan konu ile hem Margio'nun geçmişi hem de ailesindeki şiddet unsurları ile tanışıyoruz. Nefretin ve şiddetin ailedeki etkisine, zor bir evliliğin yarattığı psikolojik sorunlara değiniyor yazar. Margio üstünden çıkılan yolculuk, Endonezya taşrasından ve uyumsuz bir çiftin aile yaşamından da kesitler sunuyor.
Insan-kaplan kavramının hikayenin sadece küçük bir bölümünü oluşturduğu bilinerek okunmalı Kaplan Adam. Bir efsaneden esinlenilmiş ama devamında tamamen gerçeklerle okuru kendine çeken bir anlatımla donatılmış kısa ancak etkili bir kitap yazmış Eka Kurniawan. Gerçeklerle birleşen nedenler, okura farklı bir deneyim sunuyor. Tavsiyemdir.