Kadınlar Adası, gerçekten çok merak ettiğim, çok beğeneceğimi düşündüğüm ve hevesle elime aldığım bir kitaptı. Okuma yoldaşım kfenomeni ile bu sene bolca kadın temalı kitap okuma isteğimiz vardı ve ikimiz de bu kitap konusunda büyük beklentiye sahiptik.
Kitabın yazılış amacı çok etkileyici. Kilise’nin kadınları baskılamak, erkek egemen toplumu hakim kılmak ve gücü elinde tutmak için “cadı olmakla” suçlayıp, mesnetsiz sebepler ve kanıtlar uydurarak, korkunç işkenceler çektirip sonunda yakarak katlettiği kadınların romanı bu. Avrupa’nın Ortaçağ karanlığını anlatan ve tarihi bir dayanağı olan bir kitaptan bekletim çok yüksekti.
Ancak, kurgu boyunca bu durumu pek hissetmiyorsunuz. Cadılıkla suçlanan ve infaz edilen kadınların yaşadıkları bir kaç sayfada geçiştirilmiş. Beklediğim kurgunun aksine, daha çok Norveç’deki o dönemin hayat koşullarını, yaşam tarzını ve topluluk kültürünü okuduk.
1617 yılında Vardo Adası’nda neredeyse tek besin kaynakları olan balık tutmak için denize açılan 40 adam bir fırtınada hayatını kaybediyor. Geride ise, eşleri ve çocuklarından müteşekkil bir topluluk kalıyor. Babalarını, eşlerini ve oğullarını kaybeden kadınlar, karınlarını doyurmak ve hayatta kalmak için o güne dek erkeklerin yaptıkları işleri üstlenmek zorunda kalıyorlar. Bunların içinde kendilerine yasak edilen “yiyecek bulmak için denize açılmak” dahil. Üç yıl sonra, adaya cadılığı tespit etmek ve kilisenin otoritesini sağlamakla görevlendirilen vekil Absalom Cornet geliyor ve Vardo’daki kadınların mecbur kaldıkları hayatı şeytaniliğin bir kanıtı olarak görüyor.
Dediğim gibi seçilen konu ve kitabın yazılma amacı takdire şayan ancak, kitapta aşk, adadaki kadınların elişi yaparak bir araya gelmesi, ne olduğu belli olmayan üstün körü geçilen kilise toplantıları derken bir türlü sadede gelemiyor ve ana konuyu anlayamıyorsunuz. Yazar konu etrafında oldukça geniş bir çemberle o kadar dolanmış ki, kitabın konusu olan zulüm 5-10 sayfada kalmış. Yazarın üslubuna adapte olmak da biraz zor geldi bana ama bundan da öte konunun işleniş tarzından beklentimin yarısını bile bulamadım.