Red Rising Saga | Kızıl Yükseliş #kitapyorumu #RedRisingSaga
Goodreads: 4,2/5
1000kitap: 8,8/10
“Dünya fazla büyük ve soğuktu. Bense küçücüktüm.”
Kütüphanede az okuduğum türde bir kitap arıyordum ve kitabın türü ilgimi çekti. Bilim kurgu ve distopik destan türünde bir eser olduğunu görünce şans vermek istedim. Kurgunun temeli Mars gezegeni ve diğer gezegenlerde yaşayan insanlara dayanıyor. İnsanların Kızıllar, Kahverengiler, Maviler, Yeşiller, Pembeler, Morlar, Obsidiyenler, şövalyeler, Oymacılar, Gümüşler, Altınlar, Demir Altınlar, Eşsiz Yaralılar, süprüntüler, Venüs Hanesi, Bakkhoslar olarak renklere göre sınıflara ayrıldığı bir dünyayla tanışıyoruz. Kurguda her renk grubuna ait insanların farklı bir görevi var ve o renk grubuna ait olan görevin dışına çıkamıyor. Kızıllar toplumun en alt seviyesinde yer alan ağır maden işçileri ve toplumun en üst tabakasında Eşsiz Yaralılar yer almakta. Kitabı Darrow isimli bir Kızılın anlatımıyla okuyoruz. Mars’ı kazarak elverişli yaşam alanını oluşturmaya ve gelecek nesiller için çalıştıklarına inanıyorlar. Günün birinde Darrow’un eşi Eo durumun farklı olduğunu anlıyor. Aslında Mars’ta da yaşam mevcuttur fakat Mars gezegeninde çalışan Kızıllar bu durumdan habersizdir. Yoksulluk sınırında bir hayat sürmektedirler, öyle ki şeker dahi ödül olarak verilmektedir. Eo Kızılların çok çalıştığını ama o çalışmanın karşılığını sırf Kızıl oldukları için alamadıklarını anlar ve çok geçmeden ölür. Eo ölmeden önce Darrow’dan gerçekleştiremediği hayallerini harekete geçirmesini ister. Darrow’un Haneler arasındaki mücadelesi de böyle başlıyor. Haneler de kendi arasında gezegenler ve yüksek renklere ait aileler olarak şu şekilde ayrılıyor: Mars Hanesi, Jüpiter Hanesi, Merkür Hanesi, Neptün Hanesi, Plüton Hanesi, Luna Hanesi, Ceres Hanesi, Diana Hanesi, Minerva Hanesi, Apollon Hanesi. Söz konusu Hanelere ait ailelerin çocukları Olimpos dağlarında yer alan enstitüye gidebilmek için bir Geçiş’ten(sınav) geçerek başarısını kanıtlamak zorundalar. Fakat bu enstitü sadece yüksek renklere ait ailelerin çocukları içindir, Kızıl veya Pembe gibi gruplara ait insanlar için böyle bir mücadele söz konusu değildir. Darrow büyük bir değişim geçirir ve kendini bir Altın, başka bir gezegene ait bir ailenin çocuğu olarak tanıtır ve bir şekilde bu eğitime girer. Oysa ki kendisi Mars’ta bir Cehennemdalgıcıdır, matkap ile helyum-3 çıkarmaktadır. Darrow’un bu süreçteki güçlü mücadelesini ve değişimini okuyoruz. Benim kitapta en sevdiğim karakter Sevro oldu, Kısrak ile Çakal arasındaki bağ da kitabın sonunda oldukça şaşırttı beni. HoloKutu, çekimBotları, tepmeliZırh, hayaletPelerin gibi unsurların ve Hanelerin dağınık bir şekilde anlatılmasından dolayı bir puan kırdım. Benim beğenim çok yüksek olmadı, çünkü bu türde daha çok severek okuduğum kitaplar oldu. Fakat yine de kurgunun gezegenler arasında geçmesi sıradışıydı, bilim kurgu ve distopya severlerin beğeneceğini düşünüyorum. Keyifli okumalar.