·296 syf.····Okunma: 21 Mart 2022 21:37 Paraya savaş açıp kazanabilen var mıdır ?
Parasız kalmakla paradan kaçılır mı ?
Aslında gerçekten paradan mı kaçmak ister insan?
George Orwell'in 1984 ve Hayvan çiftliği kitaplarından önce kaleme aldığı Aspidistra diğer iki kitaba göre geri planda kalmış bir eseri.
Aspdistra'yı (Zambak türü) metafor olarak çok güzel zamanlamalarla hikayeye çok güzel işlemiş.
Kitap akıcı sade bir dile sahip. Gelişmini, sonucunun nereye varacağını ne kadar devam ettirebileceğini meraklandırıyor. Özellikle ilk 60-70 sayfadan sonra daha çok yoğunlaşıyor daha içselleştiriyor durumu.
Ana karaktere aşırı hak verdiğim konu üzerine çok doğru tespitleri olan ancak bir süre sonra paraya tutsak olmamızdan ötürü gittikçe sinir bozucu hale dönüşen bir durum da söz konusu.
Okurken tekrara düştüğü sayfalar, diyaloglar olduğunu düşündüm ama kitabı bitirince bunu özellikle yaptığı kanaatine vardım. Belki de gerçekren tekrara düşüp daha kısa da anlatabilirdi. Ama bu demek değil ki o anlarda sıkıldım. Dediğim gibi sadece sinir bozucu bir hal almaya başladı karakterin saplantısı.
Bir çelişkisi de olduğunu düşünüyorum karakterin. Kitabın 71. Sayfasında şöyle diyor ;
" Yeni bir iş istiyordu, herhangi bir iş; ama iyi bir iş değil de, ruhunu tümüyle satın almadan bedeninin canlı kalmasını sağlayacak bir iş." Yazarak kazandığı parayı da geri çevirmiyor, zaten topu topu bir kere oluyor ve kitapta da dönüm noktası.
Bu arada yüce gönüllü Rosemary'e de saygılarımı hürmetlerimi sunuyorum.
Not: Sonuna dahil tahminim vardı ve tek çareydi gerçekten. Okumayana merak, okuyana selam çakmış olalım.