Okumadan evlenmeyin..
2022 9. kitabı
Okunma: 22 Mart 2022 02:06
Türk Edebiyatının ilk kadın romancısı olarak kabul edilir Fatma Aliye Hanım .. Döneminin ilk kadın feminist yazarı belki de.. Zira kitap hep kadınların diliyle anlatılmış. Evlilik ve aşk hakkında söylemek istediğim ne varsa yıllar yıllar yıllar önce bu güzel hanım hali hazırda pek güzel söylemiş zaten.. O yüzden okurken sık sık hak vermekten, hislerime ziyadesiyle tercüman olduğunu düşünmekten kendimi alamadım. Okurken şunu fark ettim ki aslında o günden bugüne pek bir şey değişmemiş.. Yalnızca artık günümüzde kadınların bir kısmı ekonomik özgürlüğünü ellerine aldığından sebep idare edemediği bir evliliği devam ettirmiyor.  Kitapta bam telime dokunan bir alıntı oldu; "Kendi kendimi sevemeyecek hale gelmektense yaşamamak bence daha iyidir." Günümüzde bile çoğu kadın hayatındaki adamlar yüzünden kendi kendini sevemeyecek hale geliyorlar.. Bir başkasını sevmenin getirisi mi acaba kendini bu denli unutmak diye düşündüm. Çünkü ben de içimdeki kendimle yeni tanışıp ona gerektiği kıymeti, özeni ve sevgiyi yeni yeni (birkaç yıldır) vermeye başladım.. Altını çizdiğim ve paylaştığım alıntılara bakarak kitapta en çok Fehame'ye hak verdiğimi fark ettim. Evet biraz fazla karamsar olduğunu düşündüm ama gerçekçi ve hayal aleminde yaşamayan, evliliğe, aşka, sevgiye olan bakış açısı beni fazlasıyla etkiledi, yakın hissettirdi. Mehabe'nin mektuplarını okurken cidden böyle hisseden bir evli kadın olabilir mi yahu? Demekten kendimi alamadım :') Neyse, çok fazla spoiler vermek istemiyorum. Ama bence bugüne değin okuduğum en iyi evlilik, kadın-erkek ilişkisi eleştirisi diyebilirim. Bekâr, evli herkesin okuyup uzun uzun sorgulaması gereken bir eser. Nasıl sevdim belli değil..
Levâyih-i Hayat (Hayattan Sahneler)Fatma Aliye Hanım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,2bin okunma
2.438 Gösterim