2022 479. kitabı
Jerome, babasını kaybettiğinde on iki yaşında bile yoktur. Doktor olan babasının ardından, bu şehirde kalacak sebepleri de kalmadığından, annesi Jerome’un daha iyi bir eğitim alması için, Paris’e yerleşmeye karar verir. Her yaz Jerome'nin dayısına gidip bütün yazı orada geçirirler. Dayısının iki kızı vardır ve Alissa ile çok iyi anlaşırlar. Bir gün Jerome kuzeni Alissa'yı görmek için dayısının evine gittiğinde hizmetçi onu eve almak istemez fakat Jerome zorla içeri girer. Yengesini bir adamla samimi bir vaziyette görür. Alissa, gördüklerini kimseye söylemeyeceğine söz verdirir. Bir süre sonra Jerome’un yengesi evden kaçar. Jerome Alissa’yı görünce aşkını itiraf eder fakat Alissa önündeki kardeşini, askerliğini bahane eder. Askerliğini yapınca da, önce annesi, ardından da Alissa’nın babası vefat eder. Jerome, artık önünde hiç bir engel kalmadığını söylede de aşkına karşılık alamaz ve şehri terk eder. Bir gün Alissa’nın kardeşinden bir mektup alır. Üstelik Alissa’nın aşkını itiraf ettiği günlükleri de yer alır. Yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi sıkmadan ve akıcı şekilde ilerleyen hikayede, beşeri aşktan ilahi aşka varış gibi kavramlar sorgulanıp, anlatılıyor. Aşk için çekilen acıyı ve bu acıyı hayatının merkezine alan insan ruhunu, kendine yarattığı tabuların kendi yaşamını nasıl yıktığını anlatan, okuyucunun ruhunun derinliklerine işleyen, çok çarpıcı bir roman. Alissa’nın Jerome’ye bıraktığı günlüklerindeki duyguları da çok gerçekçi ve içten bir anlatım içeriyor. Nobel ödüllü yazar Andre Gide’in kendi yaşamından kesitlerle sunduğu kurgu, otobiyografik özellikler de taşıyor. Okuduğum kitapları arasında kesinlikle en iyisiydi. Yazarı daha iyi anlamak adına kesinlikle tavsiye edebileceğim ilk kitapları arasında Dar Kapı.. Mutlaka okuyunuz. #DarKapı ^ ^ #alıntı Dar kapıdan girmeye çabalayın. Çünkü kişiyi yıkıma götüren kapı büyük ve yol geniştir. Bu kapıdan girenler çoktur. Yaşama götüren kapı ise dardır, yol da çetindir. Bu yolu bulanlar çok azdır. ^ Sana sadece kusursuz mutluluğu öğretmek istedim. ^ ^ @selyayincilik #AndreGide #selyayıncılık #selyayincilik #selyayinlari #kısakısa #bloghemsire #tavsiyekitap
Dar KapıAndré Gide · Sel Yayıncılık · 20234,520 okunma