2022 30. kitabı
Her ne kadar kitap çocuk kitapları kategorisinde kataloglansa da kitap çocuklara çocukları anlatmanın sınırlarını zorlayan bir içeriktedir. Zira yazar; çocuklar üzerinden güncelin yakıcı sorunlarından olan göç olgusunu çözümleyici bir perspektiften irdeliyor. Başka kaynaklardan da sağlaması yapılabileceği gibi yaşanan göçlerin en çok etkilediği kesim kadınlar ve çocuklar olmaktadır. Bu saptama kitapta da belirgin olarak yer almaktadır. Göç dolayısıyla yaşanan ötekileştirmenin çocuklar özelinde daha keskin uçlar taşıdığı ve yıkıcı sonuçlar doğurduğu da kitaptan çıkarılabilecek sonuçlardandır. Ayrıca dışlanmanın çocuklarda yarattığı tahribatın önlenmesi boyutunda büyüklere düşen sorumluluklara da dikkat çeken kitap, bu anlamda ailenin ve eğitimcilerin tutumlarının belirleyici olduğunun altını çizmektedir. Şapka’nın büyükler tarafından da sıkılmadan okunabilecek, derslerle dolu, sade ve akışkan bir anlatım diliyle yazılmış roman olduğunu belirterek sosyal meselelere kafa yoranlara okumalarını öneririm.
ŞapkaZülfü Livaneli · Doğan ve Egmont Yayıncılık · 20191,218 okunma