2022 6. kitabı
dün itibariyle bitirdiğim enfes ötesi roman. sadece roman demek haksızlık olur, hayatın temel yapı taşlarını oluşturan, hayata hayat dememizi sağlayan her unsuru içinde bulunduran ve iliklerinize kadar hissettiren bir rehber. --- spoiler --- ben en çok ilyuşa ve ivan'ı sevdim. ilyuşa ile tanıştığımız bölüm, büyük engizisyoncu kısmı, staretz zosima'nın abisinin ölmek üzereyken hayatı ve şartları sorguladığı kısım ile zosima'nın düelloyu yarım bırakarak askerlik kariyerini sonlandırması ve dmitri'in mahkeme bölümü en etkilendiğim ve okurken içimde bir şeyleri hareketlendirip, beni heyecanlandıran kısımlardı. ilyuşa ile ilk tanıştığımız kısımda babasına yapılan haksızlığa karşı dik duruşu ile asaleti, bu kadar çaresizliğe rağmen kendinden ödün vermeyişi çok ama çok güzeldi. ailenin içinde bulunduğu durumu dostoyevski bize çok güzel yansıttı. ilyuşa o kadar delikanlı bir çocuktu ki babasına alyoşa tarafından verilen parayı deli gibi ihtiyaçları olmasına rağmen ilyuşa'nın yüzüne nasıl bakarım diye çekindi ve reddetti. ivan'a bayıldım. adam her haliyle gerçekten asil, bilgili ve mantıklıydı. büyük engizisyoncu bölümü için denecek bir şey yok zaten muhteşem ve ötesiydi. ivan'ın hayata bakışı olsun diyalogları olsun, diğer insanlara davranış şekliyle her zaman farklılığını hissettirip biraz daha beni kendine çekti. mahkeme kısmı ise tam bir başyapıttı. o kadar güzeldi ki kendimi resmen duruşmada gibi hissettim. bu bölümü okurken dostoyevski'ye saygım birkaç bin kez daha arttı. resmen gerçek bir duruşmada gerçek bir savcı tarafından yazılmış esas hakkında mütalaa okudum. o yetmedi bu sefer savunma kısmına geçti ve harika bir savunma yaptı. tek beğenmediğim ve ayar olduğum alyoşa idi. alyoşa'nın niye herkes tarafından bu kadar sevilip, saygı duyulduğunu ve el üstünde tutulduğunu anlayamadım ve herkesin aksine alyoşa'ya uyuz oldum. vasfı nedir? hangi ara bu kadar yetkin oldu? herkesin alyoşa'ya büyük bir üstatmış gibi davranması ve sürekli danışıp onu dinlemesi tuhafıma gitmedi değil. bir insanın her detayı, her duyguyu bu kadar gerçek ve içten anlatabiliyor oluşu hayrete düşürüyor. ilk başta da dediğim gibi rehber niteliğinde içinde hayata dair her şeyin bulunduğu okunması elzem bir kitap. --- spoiler ---
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,2bin okunma