2022 34. kitabı
Okunma: 28 Mart 2022 00:39
Shakespeare dünyasına bir kere girince o şiirsel anlatımdan çıkmak istemezsiniz. Ben istemiyorum en azından. Bu seneler seneler önce yazılmış trajediyi okurken insanoğlunun yüzyıllar sonra da aynı hırs ve zekasızlığına şahit olacağımız kimin aklına gelirdi? Machbeth, birkaç akılsız cadının geleceği hakkındaki kehaneti ile kral olacağını öğrenince bir ‘koltuk’ sevdasına düşer ve gerçekleşmesi için elinden geleni yapar. Karısı Lady Macbeth’in de gaza getirmesiyle eli kanlı ilerlediği yolda kral olur. Hikaye Macbeth’in karakter dönüşümünü, içindeki güç hırsını, etrafındaki kişiler ile ilişkilerinin ne şekilde evrildiğini anlatıyor. Bir dönem dizisi izler gibi okudum. Macbeth’e çok fazla söylendim, Lady Macbeth’in kötü huylu da olsa sadakatini takdir ettim, Macbeth’in kendi yolunda önüne çıkan herkese olan güvensizliğine ve bunun sonunda yalnız ve delirmiş biri olmasına bir parça da sevindim. Muhteşem bir tragedya örneği. Çeviri harika, orijinal metne yapılan atıflarla anlatımdaki bazı noktaların dipnot olarak düşülmesi çok ince ki Shakespeare metinleri için yazıldığı dönem İngilizcesini düşünürsek gerekli de.
MacbethWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202529,5bin okunma