···Okunma: 20 Mart 2022 19:29 Şehr-i İstanbul'un gözbebeği tarihi mekanlarından Kapalıcarşı'nın hikayesini bir de Fuat Sevimay'ın kaleminden okumaya ne dersiniz? Çarşının yapım aşamasından taa günümüze uzanan bir hikaye ile buluşturuyor yazar bizi Kapalıçarşı romanında.
İstanbul henüz fethedilmiştir, ortada çarşı falan yoktur. Yazar bizi öyle bir serüvene tanık ediyor ki hikaye taa çarşının yapımında kullanılacak mermerlerin gelişi ile hatta gelemeyişi ile başlıyor. Hatta bir de bu mermerlerden Aras ile Meriç'in aşkı giriyor devreye. Eeee hep devlerin aşkı olacak değil ya Fuat Sevimay mermerlerin aşkını anlatmayı uygun görmüş Kapalıçarşı'da.
Romanda mermeriden, zanaatkârına, mimarından, hekimbaşına, Pir'in den Baba İlyas'a, Civan olan Giovanni'den, Danyal olan Diangelo'ya, Hristo'dan Fatih Sultan Mehmet'e pek çok karakterle çarşının büyülü atmosferinde, sokaklarında, bedestenlerinde, en kuytu köşelerinde geçmişten günümüze uzanan biraz masalsı, biraz fantastik, eğlenceli, kimi zaman gerçek kim zaman hayal, efsunlu bir yolculuğa çıkarıyor okuru yazarımız Fuat nam Sevimay . Mizahi dili ile de işin içine biraz da eğlence katıyor.
Öyle eğlenceli falan denilmesinden sakın kitabı hafife almayın. Zira kitap Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Ödülü sahibidir onu da hemen belirtelim.
Fuat Sevimay Kapalıcarşı'yı anlatırken aslında yüzyıllar içinde hem bir şehrin değişip dönüşmesini, hem de hikayedeki karakterlerle insanın değişip dönüşmesini anlatıyor. (Aaaa bu arada Kavaf Arif'i nasıl unuttum. Esas dönüşümü o yaşıyor.) Romanın baş karakteri Kapalıçarşı için şairin de dediği gibi;
"Kapalıçarşı deyip geçme, Kapalıçarşı kapalı kutu." Bu kapalı kutu ne hikayeler barındırıyor.
Yazarın kullandığı dil ve anlatımın yanı sıra deyim ve atasözleriyle anlatıma kattığı renkle dilimizin zenginliklerini hatırlatması ve okurken tanıdıklara rastlamak da ayrı bir güzel.
Çok keyifli bir kitap Kapalıçarşı. Yazarla yaptığımız Kapalıçarşı turundan sonra okumak da ayrı bir keyif oldu benim için. Bu güzel ve keyifli kitabı okuyun okutun. Tabii kitapta her okuduğunuza da inanmayın. Zira yazarımız biraz uydurukçu da laf aramızda.
Keyifle okunsun.