Mecburiyet
2022 15. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2022 00:00
Günlerdir okuduğum kitaplar arasında en etkileyici bu kitaptı. Stefan’ı okumak için normalde tüm bir gününü ayırıp düşünmem gerekiyordu fakat elime aldığım an oturdum ve soluksuz bitirdim. Savaş duygularını ve yaşadığı zamandaki yahudi bir sanatçı olmanın verdiği zorluğun etkisini kitapta çok güçlü betimlemelerle hissettim. Duyguların tercümanı Zweig’in üstüne çok az insan tanırım, Mecburiyet’i okumam beni daha da ikna etti bu konuda. Ferdinan’ın kendiliksiz karakterini güzelce anlatan Zweig ayrıca kişinin kendi iradesiyle verdiği savaşı sanatsal bir şekilde kolayca anlatmış. Başkasının zorla yapacağı bir şeyi her defasında kitaplarında yapabilmesi etkileyici. Kitabı okumak isteyenler için şunları diyebilirim: kitabın ana karakteri Ferdinan ve Paule gibi gözükse de ana karakter mecburiyet, özgürlük kavramlarıdır. Her sayfasında savaşın verdiği zorlukların halk üzerindeki etkisini detaylı şekilde anlatmış ve tüm bir kitabı sadece buna ve duygu değişimlerine yormuş Zweig. Ferdinan’ın devletin onu savaşa çağırması ile başlayan stresli ve kendiliksiz oluşan düşünceleri durduramıyor ve yaşadığı zorlu sancıların yanında eşi Paula tüm sevgisiyle eşini korumaya çalışıyor fakat Ferdinan sonuna kadar gidip sınır bölgesini görmeden düşüncesinden vazgeçemiyor, sonunda eşine ve kendi kişiliğine kavuşmasını anlatıyor. Zweig’i tanıyıp bilen herkese okumalarını çokça öneriyorum. Stefan Zweig Mecburiyet
MecburiyetStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202175bin okunma