hayatımın farklı dönemlerinde tekrar tekrar okuyacağım bir kitap
2022 13. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2022 03:07
Her cümlesi şu ana kadar bize doğru diye öğretilenleri,(Kuran'ın verileriyle),alaşağı eden ve her insanın sahip olamayacağı yoğunlukta anlam ve idrak gücüne sahip güzel kalpli bir düşünürün fikrî ürünü olan bu eseri, bu başyapıt'ı çok uzun zamandır okumak istiyordum. Nihayet yaklaşık bir haftalık zaman diliminde okumayı tamamladım. Şu an kendimi o bilince sahip birinin ışığıyla aydınlanmış ve her hücresine mücadele azmi dolmuş hissediyorum. Mekanı cennet olsun, eğer hocamız bu yazılanları, düşüncelerimizi, vefatının ardından geçen zaman boyunca verilerini Kur'an'dan aldığı o ufuk, feraset sayesinde her haklı çıkışında kendisini rahmetle ve minnetle anışımızı işitiyorsa/görüyorsa bilsin ki onun öğütlerini, mücadelesini anlayıp algılıyoruz ve bunun için ona teşekkür borçluyuz. Bu kitap hakkında çok uzun yorum yapmam, herkes alıp okusun der geçerim çünkü yazacağım tüm satırların özetidir bu. 'Allah ile Aldatmak' fatır suresi 5. Ayette geçen bir tabir. 1500 yıl boyunca çöl fıkhının anlayış ve idrakinin dışına çıkılmadan yorumlanan bu tabirin gerçekte ne anlam ifade ettiğini işte bu kitabı okuduğunuzda çok iyi anlıyorsunuz. Allah ile aldatmanın kültürel, siyasi, dini boyutunu ve kurumlarını, özellikle Türkiye'de olmak üzere, geçmişini çok iyi biçimde kavrıyorsunuz. Bunu gerçekleştirebilmek için tabii ki belirli ölçüde beyin, vicdan, idrak seviyesine sahip olmak gerekir. Her satırda bu topraklara Atatürk'ü, Yaşar Nuri'yi gönderdiği için Allah'a şükrettim. Ne yazık ki İiisinin de varlığının bilinciyle şereflenme imkanına sahip olamadım. Yaşar Nuri hoca vefat ettiğinde henüz 12 yaşındaydım çünkü. Fakat çabalarım beni onun ölümsüz düşünceleriyle buluşturdu, şereflendirdi, varlığıma anlam kattı. Şimdiye kadar okuduğum kitapları ruhumu nasıl beslediyse bundan sonra okuyacaklarım da öyle besleyecek. İyi ki onu tanımışız, ne mutlu bize. Umarim günün birinde bu acı günlerin hatıratı olan şu cümleleri buruk bir tebessüm ve geriye dönüp baktığımda iyi ki ülkemiz bu günleri geride bırakmış diyebileceğim duygularımla okurum. Atatürk'e ve onu belki de en doğru biçimde anlamış bir kaç insandan biri olan hocamıza minnetle. İyi ki varlar!
Din
Allah ile AldatmakYaşar Nuri Öztürk · Yeni Boyut Yayınları · 20091,305 okunma